Нургюл Салимова вече е Гросмайстор за жени. Спорната надежда от

...
Нургюл Салимова вече е Гросмайстор за жени. Спорната надежда от
Коментари Харесай

Как едно момиче от Крепча стана Гросмайстор за жени

Нургюл Салимова към този момент е Гросмайстор за дами. Спорната вяра от търговищкото село Крепча държи и първото място в международната класация за девойки до 16 години.

Нургюл показва България на Европейския шампионат по шахмат за дами в Анталия.
 
 Първите партии шах Нургюл играе с татко си Dariknews.bg

Там тя съумя да покрие последната си трета норма и към този момент е изпълнила всички условия, с цел да бъде одобрена за притежател на званието Гросмайстор при дамите.

Нургюл споделя, че до триумфа стига след 11 партии.

Записах 5 победи, 4 равенства и 2 загуби. Най-хубавата беше десетата победа. Друг път не сме играли – споделя се Мария Гавуркян и е интернационален занаятчия за дами.

Загубите, несъмнено бяха най-трудни. Защото аз не обичам да изгубвам, само че се пробвам след партията бързо да не помни, с цел да не ми въздейства на играта. Тъй като преди този момент ми беше сериозен проблем. За благополучие към този момент го почистих. За успехите също – след 15 минути към този момент съм не запомнила партията и виждам за идващия ден, споделя момичето.-->

Партиите на шампионата пък траяли повече от 4 часа.

Докато съперникът ми мисли и аз също мисля върху позицията и се пробвам да отгатна хода и да мога да пресметна, с цел да не изгубя повече време, когато той изиграе хода си. Най-дългата мисля, че ми беше шестата партия, която продължи 6 часа. Накрая изгубих от доста мощна гросмайсторка от Франция. Много ме болеше главата след тази партия, наложи се да си взема хапче, изяснява Нургюл.

Въпреки че се приготвя за среща с сложни противници, Нургюл не отхвърля партия шах с първия човек, с който е играла – своя татко Илхан. 
 
 Първите партии шах Нургюл играе с татко си Dariknews.bg

Именно с него и дядо си тя навлиза в света на шаха.

По начало ние сме шахматно семейство – научихме се да играем от татко ми. И пробно – показахме й фигурите, по какъв начин се играе и тя взе, че го взе драговолно и напредна бързо, изяснява Илхан.

Показаха ми по какъв начин се местят, по какъв начин се подреждат – аз непрекъснато бърках къде е царицата, къде е царят. После завоювах първия си шампионат и по този начин се възпламених, спомня си Нургюл.

Тогава тя е едвам на 4. През 2015 година става международен първенец измежду девойки до 12 години, а през 2017 – първенец на България, като слага връх за най-млад първенец измежду дамите в историята на българския шахмат.

Сега – към този момент работи с трима треньори.
 
 Първите партии шах Нургюл играе с татко си Dariknews.bg

Моите треньори са в Бургас - работя с Живко Жеков, Вячеслав Димев и Владимир Георгиев, като Владимир живее в Щатите. Тренираме по скайп – защото няма по какъв начин да пътувам. Почти всеки ден – по два часа, след това аз не преставам сама, разкрива програмата си Нургюл.

Пред нея следва мощно съревнование в Сърбия, където ще се опита да покрие последната си норма за интернационален гросмайстор за мъже. А в края на годината ще мери сили в Индия с най-хубавите в света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР