Нургюл Салимова ще пътува за Торонто на 1 април, съобщи

...
Нургюл Салимова ще пътува за Торонто на 1 април, съобщи
Коментари Харесай

Нургюл тръгва за турнира на претендентките само с гаджето си

Нургюл Салимова ще пътува за Торонто на 1 април, заяви треньорът й Живко Жеков. Три дни по-късно в канадския град стартира Турнирът на претендентите, който ще дефинира шахматистката, която ще спори за купата със международната шампионка Дзю Уъндзюн.

Преди няколко дни в Рейкявик приключи Откритото състезание на Исландия, където Салимова се класира втора при дамите. Това беше и последния стадий от подготовката й за решителните 14 партии в Канада.

Жеков не пожела да разгласи треньорския щаб на Нургюл, само че той сигурно ще дава препоръки отдалечено от България. Според източници на ekspresso.bg със Салимова в Торонто ще бъде единствено приятелят й – турският шахматист Сем Ган Гокеран. Той придружаваше и тренираше българката и по време на Световната купа в Баку, където тя завоюва сребърния орден и правото да взе участие в Турнира на претендентите.

Нургюл ще изгода и препоръките на Иван Чепаринов, само че отдалечено, оповестяват източниците ни.

На 3 април е тържественото разкриване на Турнира на претендентите. На идващия ден Салимова ще започва с черните фигури против Анна Музичук. Нургюл победи украинката на полуфинала на Световната купа в Баку.

Останалите двойки в първия кръг са: Александра Горячкина (Русия) – Катерина Лахно (Русия), Лей Тингдзие (Китай) – Тан Джонги (Китай), Вайшали Рамешбабу (Индия) – Хумпи Конеру (Индия).

В идващите кръгове Нургюл ще играе поредно против Тингдзие (бели), Рамешбабу (черни), Конеру (бели), Джонги (черни), Горячкина (бели) и Лахно ( черни). Следва втора част, където ще срещне по още един път същите 7 шахматистки с сменен цвят на фигурите.

При мъжете жребият отреди в първи кръг следните двойки: Фабиано Каруана (САЩ) – Хикару Накамура (САЩ), Ниджат Абазов (Азербайджан) – Ян Непомняшчи (Русия), Алиреза Фируджа (Франция) – Рамешбабу Прагнананда (Индия), Домараджу Гукеш (Индия) – Видит Сантош Гуджрати (Индия).

Тези осем шахматисти също ще изиграят в Торонто по две партии всеки против всеки с разменени фигури, с цел да дефинират кандидата за международната купа на китаеца Дин Лижън.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР