Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по

...
Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по
Коментари Харесай

Нургюл Салимова стигна финала на Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за дами в. С това тя си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година. Този шампионат ще излъчи една от двете участнички в идващия мач за международната купа.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка в профил поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се организира през днешния ден, тя се наложи с 2,5:1,5 точки. В предходните два дни съперничките направиха ремита в партиите по типичен шахмат.

Салимова реализира пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара доста по-опитната Музичук да се съобщи на 32-рия ход. Във втората партия, в която бе с белите фигури, Салимова се нуждаеше от реми, само че направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се съобщи в 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2.
 Нургюл Салимова Снимка: facebook.com/ChessFIDE
Тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход. Салимова беше с белите фигури в първата партия, а Музичук избра вид на признат Дамски гамбит. Българката обаче получи доста по-добра позиция и украинката се съобщи още на 23-я ход. При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход.

Във финала на Световната купа, който ще се организира от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи против Александра Горячкина. Рускинята игра във финала на първото издание на Световната купа за дами през 2021 година. Тогава тя отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за международната купа, само че отстъпи на китайката Вънцзюн.
 Нургюл Салимова Снимка: facebook.com/ChessFIDE
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР