Нургюл Салимова с реми и във втората партия от финала

...
Нургюл Салимова с реми и във втората партия от финала
Коментари Харесай

Нургюл Салимова с ново реми във финала. Утре ще се реши, коя е новата шампионка в Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова с реми и във втората партия от финала на Световната купа по шахмат в Баку (Азербайджан)! Българката и съперничката ѝ - гросмайстор Александра Горячкина от Русия, ще решат разногласието си за трофея на следващия ден с тайбрек по бърз шах.

Горячкина е под №3 в света. Има два триумфа с Купата на Русия за дами (2012 и 2015 г.), както и 3 в шампионата на страната си (2015, 2017 и 2020).
 
Вчера 20-годишната българка сподели доста солидна игра с черните фигури в първата партия и не остави никакви благоприятни условия на третата в международната класация при дамите да употребява преимуществото на първия ход.

Салимова контролираше позицията на дъската и след 33 хода се стигна до реми с трикратно повтаряне.

По пътя към финала Нургюл победи поредно Чарлийз ван Зил (Южна Африка) с 2:0, Оливия Киолбаса (Полша) с 1,5:0,5, Мери Анн Гомес (Индия) с 2:0, Медина Варда Аулия (Индонезия) с 2,5:1,5, Полина Шувалова (Русия) с 3:1 и Анна Музичук (Украйна) с 3,5:2,5.

С блестящото си показване в Баку Салимова се класира за Турнира на претендентките в Торонто (Канада) през 2024 година Там ще се явят най-хубавите 8 в света. Ако победи и в него, Нургюл ще играе за международна купа.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР