Нургюл Салимова е нашата шампионка! Тя е вицешампион за света,

...
Нургюл Салимова е нашата шампионка! Тя е вицешампион за света,
Коментари Харесай

Васил Антонов: Нургюл Салимова е вицешампион за света, но е нашата шампионка!

Нургюл Салимова е нашата шампионка! Тя е вицешампион за света, само че е нашата шампионка! Нургюл вървеше по един заслужен метод към реализирането на тази своя фантазия и аз съм уверен, че ние занапред ще я срещаме с доста купи, и тя безспорно ще изкачи международния връх за дами. Нейният гений, умножен по нейния труд докара до този резултат.

Това сподели за Дарик радио Васил Антонов, който е ръководител на Българската федерация по шахмат.

Той означи ролята на треньора на Нургюл Салимова Живко Жеков за откриването и развиването на нейния гений.

„ Нашите старания са в посока да можемда осигурим на Нургюл едни прелестни благоприятни условия в идващите две години, с цел да може тя да посрещне оптимално своя състезателен календар, да взе участие във всички огромни шампионати, които тя избира, както и Турнира на претендентките.

Следващата 2024-та година е и олимпийска година и като ръководител на федерацията считам дружно с сътрудниците от управлението на федерацията, да сключим самостоятелен контракт с нея, който да обезпечи абсолютно нейното финансиране и успокоение за идващите две години “, сподели Васил Антонов.



Той посочи, че това ще разреши на Нургюл Салимова да подбере най-хубавите шампионати и най-хубавия темп за своята подготовка.

Антонов заяви, че единствено преди ден е приключило Първенството по шахмат на Европейския съюз в Чехия за възрастите 8, 10, 12 и 14 години, в което са взели участие четирима представители на Българската федерация по шахмат, двама от които се връщат като носители на шампионските трофеи. В шампионата е взела участие и плевенчанката Екатерина Бояджиева от Шахматен клуб Плевен - 21, която още не е навършила 12 години, само че се е състезавала във възрастовата група до 14 година Тя е спечелила осмата позиция, като е повишила рейтинга си с 41 единици.

Васил Антонов сподели, че тази седмица е разкрил шахматния шампионат „ Морско конче “ във Варна, като по-късно, на 28-ми август стартира Държавното шахматно състезание в Кранево, в което сили ще премерят към 200 шахматисти.

Председателят на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов акцентира жеста на благосклонност от страна на ректора на „ Стопанска академия Димитър Ценов “ – Свищов проф. Мариана Божинова, където Нургюл Салимова е призната на първо класиране по държавна поръчка, постоянна форма на образование в компетентност „ Маркетинг “.

На съвещание на Ректорския съвет, свикано тази седмица е взето решение висшето учебно заведение да поеме всичките семестриални такси и да обезпечи стипендия за целия интервал на образование на шахматистката.

Относно това, дали следва бъдеща съгласувана обща работа сред федерациите по шахмат, страната и бизнеса в България, Васил Антонов сподели:

„ Диалогът, който водим към този момент посредством министъра и зам.-министъра на спорта върви в вярна посока. Ако до скоро не доближаваше време и диалозите стигаха единствено до положителни пожелания, в този момент към този момент има огромна уточненост и се надявам напълно скоро да завършваме с Министерството на младежта и спорта желанията, които имаме - те да обезпечат едно високо финансиране по Програмата за високо спортно майсторство и да сключим контракт с тях за застраховане на Нургюл Салимова.

Такаподкрепата, която имаме намерение да изпълним идва от три направления, това са - бюджетът на федерацията по шахмат, бюджетът, който министерството ще отдели за високото спортно майсторство, както и контактите с хора от бизнеса, искащи да поддържат българския шахмат “.

На 29-ти август в пресклуба на Българска телеграфна агенция в София, българската вицешампионка Нургюл Салимова, нейният треньор Живко Жеков и ръководителят на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов ще се срещнат с представители на националните медии.

По време на събитието, Васил Антонов ще подари на Нургюл и фамилията й картина, нарисувана от плевенския художник Огнян Кузманов, която носи името: „ Царицата на плодородието “.

„ Подготвих картината на огромния плевенски художник Огнян Кузманов „ Царицата на плодородието “, която ще подаря на международната кралица на шахмата. Това е една изключителна картина и ще отиде в дома на прелестната ни Царица на шахмата “, сподели за Дарик Антонов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР