Нургюл Салимова бе много близо до триумфа със Световната купа

...
Нургюл Салимова бе много близо до триумфа със Световната купа
Коментари Харесай

Нургюл Салимова с ново реми, всичко ще се реши утре

Нургюл Салимова бе доста покрай триумфа със Световната купа по шахмат за дами. 20-годишната българка имаше преимущество във втората крайна партия против рускинята, състезаваща се под безпристрастен байрак Александра Горячкина, само че в последна сметка съперничката откри метод да се върне в играта и да стигне до реми. Вчера партията също бе приключила с тъждество, тъй че на следващия ден ще се играе тайбрек. 
Прочетете още
Днес с белите фигури Нургюл имаше преимущество от две пешки, след отхвърлен дамски гамбит в дебюта, само че в едншпила Горячкина съумя да навакса пасива и даже бе с кон повече и времево преимущество, само че в последна сметка двете завършиха с реми на 118-ия ход. Дамите направиха епична борба, траяла съвсем шест часа, само че не съумяха да дефинират шампионката. Двете бяха покрай осъществяване на предписание 50, което гласи, че в случай че при 50 поредни хода не се мръдне пешка или не се осъществя взимане на фигура, някой от състезателите може да разгласи тъждество. Това щеше да се случи на 122-ия ход, само че четири по-рано двете си стиснаха ръцете. 



Така на следващия ден се оказва съдбоносен ден за купата. Започва се с два тайбрека с времеви надзор 25 минути плюс 10 секунди добавка на всеки ход. Ако след тези две партии няма победител се минава към два тайбрека с 10+10 време, в случай че и тогава няма резултат се пристъпва към нови две с времеви надзор 5 + 3. В краен случай се пристъпва към решителна партия 3+2, до момента в който се излъчи победител.

За да стигне до трофея Нургюл стартира с победа над Чарлийз ван Зил от Южна Африка в първия кръг. След това последва премахване на полякинята Оливия Киолбаса. В третия пристигна триумф над Мари Ан Гомес от Индия, а в четвъртия над индонезийката Медина Варда Аулия. На четвъртфинала Салимова се изправи против Полина Шувалова и завоюва с 3:1 след един тайбрек преди да се стигне до борбата с Ана Музичук на полуфинала, взета след два тайбрека.

Още със стигането си до финала Нургюл се класира и за шампионата на претендентките за международната купа. Надпреварата съставлява шампионат сред осем състезателки, които би трябвало да дефинират претендентката за мача за най-ценната купа против китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се организира през април 2024. Настоящата Световна купа обезпечава три места за шампионата и едно от тях към този момент е за Нургюл Салимова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР