Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на

...
Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова се измъкна от трудна позиция и направи реми с рускиня в Торонто

Нурглюл Салимова приключи реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат при дамите, който се организира в Торонто. 

В 13-ата си партия на канадска земя българката,  с белите фигури, съумя да се измъкне от доста сложна позиция против рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката.

По този метод 20-годишната Салимова събра актив от 5 точки, с който разделя седмото място с украинката Анна Музичук. 

Срещу Лагно, която дели третото място с 6,5 точки, Салимова се показа добре в дебюта, само че в мителшпила позволи да изгуби самодейността и да остане с пешка по-малко. Позицията на Лагно изглеждаше задоволително солидна, само че самоуверено решение на Салимова да жертва фигура се оказа вярното. Жертвата изненада рускинята, която изгуби доста време за мислене и в последна сметка след няколко неточни хода даде късмет на Салимова, от който българката се възползва.

В последния кръг в неделя Салимова ще играе с черните фигури с другата рускиня - Александра Горячкина. 

Кръг преди края води Тан Джони с 8,5 точки. Тя може да бъде изпреварена само от сънародничката си Лей Тинцзие, което значи, че и през идващите две години международната купа при дамите ще остане в Китай. В момента тя се държи от Цзю Вънцзюн, която в последния мач за международната купа победи Лей Тинцзие. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР