Нулевото ДДС на хляба дава ефект - цената е по-ниска

...
Нулевото ДДС на хляба дава ефект - цената е по-ниска
Коментари Харесай

Кукушева: Цената на хляба ще расте заради транспортните разходи

Нулевото Данък добавена стойност на хляба дава резултат - цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023, когато изтича срокът на тази мярка. Това съобщи в " Денят стартира " Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България. Тя изрази очакване, че мярката ще остане и след този период.

" Не имам вяра да има държавно управление, което да увеличи цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, тъй като е извънредно обществена. ", сподели Кукушева.

Цената на хляба ще следва тренда на повишаване на транспортните разноски, само че в никакъв случай няма да доближи стойностите, на които се продаваше с Данък добавена стойност, увери тя. Кукушева прикани дотациите за тока да останат в действие и след края на 2022. В противоположен случай тя предвижда шоково повишаване на цената на живота.

По думите ѝ най-евтин е хлябът в София, където правилото на пазарната стопанска система работи най-добре. Най-скъп е хлябът в най-малките обитаеми места, където има единствено един производител и единствено един магазин.

Кукушева добави, че има хлебопроизводители, които са намалили цената не с 20%, а с 15 на 100 и чака те да бъдат глобени.

Тя акцентира, че няма хлебопроизводител в България, който да работи с украинска пшеница, тъй като реколтата у нас е добра и не си коства риска.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР