Нулевата ставка на хляба ще се запази до средата на

...
Нулевата ставка на хляба ще се запази до средата на
Коментари Харесай

Нулевата ставка на хляба се запазва, ДДС-то на ресторантьорите остава на 9%, но при определени условия

Нулевата ставка на хляба ще се резервира доникъде на 2024 година, а ДДС-то на ресторантьорите остава на 9%, само че при избрани условия. Това разгласи финансовият министър Асен Василев на брифинг в Министерски съвет, съобщи кореспондент на “Фокус "

" Нулевата ставка важи доникъде на 2024 година. Това остава там, няма промени. Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме много оферти от техните организации - да се се вкарат постермианли за всички заведения - 2,3,4 звезди, единствено за най-малките да бъдат освободени, да се заплащат заплатите по банков път в 2,3,4,5 звезди, да има минимални ставки за личен състав, които са наложително по-високи от минималната заплата, за най-нископлатените длъжности стартират от 1000 лв. и вървят нагоре, което да изсветли трудовите контракти. 

Ако всичко това бъде признато, тогава 9%-те могат да останат като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства, в сравнение с през Данък добавена стойност. Ако не бъде признато, поддържаме 20-те%, т.е. изборът е на Народното събрание дали да го одобри, или не ", съобщи Василев. 

За ресторантьорите

" Всички, които са под 100 000 лв. минават на патентен налог. Техните доходи от налог облага отиват в общината, които по този начин или другояче управляват броя маси и всичко останало. По този метод общините ще имат спомагателен източник на доход ", сподели той.

По думите му данъчните закони, които се внасят, са уравновесени и отразяват настояванията на браншовите организации и сдружения.

“Има редица оферти, които ние като вносител, внасяме в Народното събрание от тяхно име ( бел. от ред. - организации и сдружения). Смятаме, че има задоволително уравновесени оферти ", съобщи Василев. 

Той изясни, че още този четвъртък те ще могат да бъдат прегледани на първо четене в Бюджетната комисия на Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР