Нула вредни емисии, а скоро - и нула екипаж. В

...
Нула вредни емисии, а скоро - и нула екипаж. В
Коментари Харесай

В Норвегия показаха първия автономен електрически контейнеровоз

Нула нездравословни излъчвания, а скоро - и нула екипаж. В Норвегия извърши премиерното си корабоплаване първият в света безпилотен транспортен транспортен съд с електрическо задвижване.

може да транспортира до 120 контейнера с изкуствени торове от цех в южния град Порсгрюн до пристанище Бревик на към 12 км. Според основателите ми по този начин ще се икономисват към 40 хиляди транспорти с камиони с дизелови мотори.

През 2022 година стартират две години проби, в които на борда ще има екипаж. Ако всичко е наред, системата ще бъде сертифицирана и мостикът ще опустее.

Разработката е по самодейност на торовия колос Yara с присъединяване на няколко компании и института. Дългият 80 м. транспортен съд е издигнат от Vard Norway, а участващата в зивилни и военни планове Kongsberg изигра водещата софтуерна роля, предоставяйки датчици, камери, сензори и консолидираното на системата за ориентировка. Разходите са към 25 млн. евро, като 13 млн. от тях идват от държавната стратегия за възобновими енергоизточници.

Трасето за придвижване може да е малко, само че е осеяно с маневри в стеснен фиорд, прекосяване под два моста, справяне с морски течения и трафик от търговски кораби, яхти и гребци, излезли с каяк, след което би трябвало да дебаркира в едно от най-натоварените пристанища на страната.



" Доста произшествия с кораби се случват заради човешка неточност, от отмалялост да вземем за пример. Автономната система може да обезпечи безвредно корабоплаване ", разяснява Йостен Бротен, началник на плана.

Yara Birkeland се зарежда с акумулатори с потенциал от 6.8 мегаватчаса, а моторите му поддържат оптималната скорост от 15 възела и " еко " скорост от 6-7 възела. Секторът на корабоплаването основава съвсем 3% от всички парникови излъчвания на човечеството и задачата е те да бъдат понижени с 40% до 2030 година и на половина в средата на века. Засега наклонността е потивоположна - най-актуалните данни сочат над 1 милиарда тона газове през 2018 година по отношение на 962 млн т. през 2012 година Първото корабоплаване на Yara Birkeland бе в Осло, където пристанището си е сложило цел до 2030 година да понижи с 85% излъчванията на въглероден диоксид, еред оксид, азотен оксид и микрочастици, както и да се трансформира в първия в света порт с нулеви излъчвания.

Този транспортен съд съответно ще има незабележим принос - ще отстрани 678 тона въглероден диоксид годишно, изхвърляни от камионите. А и специалисти не чакат скоро електрически кораби да станат универсално решение за тази промишленост.

" Те са за нишова приложимост, изключително като фериботи, тъй като те се движат по къси и постоянни направления, както и вероятно за крайбрежен и речен транспорт. Но не са добре пригодени да пресичане на океани ", разяснява Камий Еглоф от консултантската компания Boston Consulting Group. " Освен това би трябвало да бъдат оборудвани престанищата със зарядни станции и решаването на инфраструктурните проблеми би трябвало да се координира ", добавя тя.

" Не става дума да заместим моряците, а да сменяем водачите на камиони ", изяснява Йостен Бротен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР