Нужно ни е не какво да е правителство, а правителство,

...
Нужно ни е не какво да е правителство, а правителство,
Коментари Харесай

Проф. Александър Маринов: Трябва ни стабилно и работещо правителство

" Нужно ни е не какво да е държавно управление, а държавно управление, което е устойчиво и което прави работа ", съобщи пред политологът проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет при президента.

" Каквато и да е ролята на външните фактори, през посолства и непосредствено, тя не може да размени решаващата роля на българското общество. Винаги може да се скалъпи нещо, което ще издържи 3 или 6 месеца. Въпросът е в това, че на нас ни е нужно не какво да е държавно управление, а държавно управление, което да е устойчиво и да е устойчиво като прави работа. Самата настройка, която се е образувала, макар че аз нямам доверие в подобен вид, позволява някакво тактическо помирение, някаква мимикрия, евентуално предвид на идните локални избори - има разнообразни тълкования дали има предпочитание да се ръководи преди локалните избори, какви са изгодите. Трайно решение не може да има заради систематичните проблеми и заради метода. При сегашната настройка нито една от двете страни не може да надделее безапелационно и трайно . Или би трябвало да се търси различен безкористен вид за програмно ръководство, което в този момент ми наподобява неосъществимо пожеление, или би трябвало да чака момента, в който ще се промени съществено съотношението на силите и тогава ще имаме някаква реалистична опция за образуване на релативно стабилно болшинство . Не виждам различен вид, колкото и да ни се желае това е последният празен кръг. Това е единствено една от опциите, само че не е вероятността с най-голяма тежест ", разяснява той в изявление за предаването " Неделя 150 ".

" Очевидно е, че има равнене на силите, в случай че съдим по изказаните отзиви на хората, които се включват в проучванията. Това не постоянно отразява действителното състояние на нещата. Няма подозрение обаче, че тези разлики, които за момента следим, са незначими - те влизат в обсега на статистическата неточност ", уточни проф. Маринов. Според него всичко ще зависи от няколко фактора:

" Първо - по какъв начин ще се наклонят везните от позиция на хората, които се двоумят дали да гласоподават и за кого. Тук, за жалост, ще играят роля отрицателните, а не позитивните съображения. Второ - резултатът от връщането на хартиената бюлетина, който явно е бил в някаква степен преследван съзнателно с тези законодателни промени. И естествено - ходът на акцията, макар че аз не виждам с тази акция, че могат кой знае какво да привлекат, изключително първите две партии. Не чакам някаква огромна разлика ".

По думите на политолога не от тази акция, а от години се приказва " наедро и погрешно " . " Доста години наред този метод на говорене - политическо и предизборно, набираше инерция, с цел да стигнем до настоящето състояние от позиция на това, че огромна част от хората не желаят и да чуят, а камо ли да вземат участие в изборите ", разяснява той.

Част от политиците, участващи в акцията, са решили, че ще могат да извлекат изгоди, атакувайки служебното държавно управление и оказвайки напън върху него , означи политологът и добави, че е надълбоко песимистичен, че това ще проработи .

Той разяснява сензитивните тематики за цените на питателните артикули, войната в Украйна и премахването на Паметника на руската войска в София - тематики, по които хората се ориентират в скалата на политическите си желания. Според него тези въпроси се експлоатират предизборно .

" Най-голямата уязвимост е, че всички кълнат високите цени, а няма кой знае какъв брой съответни оферти за това какво ще се направи. Има хвалби за предишното, само че няма оферти за бъдещето ", изрече мнението си проф. Маринов.

По думите му войната в Украйна е голям проблем и той ускорява своята заостреност. Според него потреблението на тази тематика надали ще докара до някакви изгоди на партиите, които са за коренно присъединяване на България в поддръжката за Украйна. Той счита, че по скоро те ще изгубят от това, тъй като болшинството от българите се отнасят внимателно и с безпокойство към тези вероятности.

" Стигаме до това, което е неуместно - тематиката за Паметника на руската войска. Това е неуместно най към този момент от позиция на пресметнатите изгоди от страна на тези, които повдигнаха тематиката. Не мога да схвана и видя такава логичност. Аз съм съперник на разрушаването на монументи ", уточни още политологът. Според него хора с по-неутрални възгледи даже се нервират от този възторг, че Паметникът ще бъде опустошен. Той е безапелационен, че решението на Столичния общински съвет е декларативна и предизборна самодейност.

Проф. Александър Маринов е безапелационен, че не би трябвало да се спекулира и злоупотребява с тематиката за бюджета предизборно , тъй като упованията, страховете и терзанията на хората са доста сериозен фактор за положението на нещата, изключително в сложна икономическа и финансова обстановка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР