Нужно е цялостно решение на проблемите в детското здравеопазване у

...
Нужно е цялостно решение на проблемите в детското здравеопазване у
Коментари Харесай

Детската болница – или в нова сграда, или в Правителствена

Нужно е изцяло решение на проблемите в детското опазване на здравето у нас, като детайл от него е построяването на нова национална профилирана болница, тъй като съществуващият недостроен комплекс не е подобаващ. Това разяснява здравният министър доцент Стойчо Кацаров в изявление за блога „ Право и здраве “ на ръководения до наскоро от него Национален център за отбрана правата на пациентите.
„ Миналата година министерство на опазването на здравето е провело социална поръчка и е сключило контракт за реорганизация на съществуващата постройка. За една година нищо не направено. Проектът е за реорганизация, а в този момент се оказва, че може би не е допустимо да се направи реорганизация на постройката. Преведени са 7 милиона предплатено и това е всичко “, отбелязва той. По думите му за срутване на изоставения градеж са нужни нов план и нова социална поръчка, т.е. всичко да стартира изначало: „ Това прочее е било известно и предходната година, само че все пак са платени пари “.
Според Кацаров „ също е вид “ и да бъде осъществена концепцията болница „ Лозенец “ (бившата Правителствена) да стане детска болница.
Какви промени са нужни?
Доц. Кацаров сътвори дирекция за отбрана на правата на пациентите. По думите му задачата е хората да бъдат директно ангажирани в ръководството на здравната система. Така наподобява неговата визия за промяната: „ Да се подтиква конкуренцията сред лечебните заведения, да се отстранен лимитите и другите принадлежности за административно пренасочване на пациентите, тъй че резултатите на лечебните заведения да зависят от избора на пациента и, несъмнено, пациентът да стане деен участник в контролната активност, да вземем за пример като алармира за регистрирана, само че неизвършена активност “.
„ Когато предизвикаш промени, когато се опиташ да разбиеш статуквото, то реагира по най-различни способи. Чрез медии, медийни изявления, псевдо митинги, псевдо тези. Това е естествено. Тези хора бранят със зъби и нокти позициите, които са си обезпечили през последното десетилетие. Тъй като имат доста благоприятни условия и са заели доста позиции и в администрацията и в правосъдната власт, това прави процеса на смяна сложен “, отбелязва доцент Стойчо Кацаров. На въпроса дали би останал здравен министър и в постоянен кабинет, той дава отговор по този начин: „ Винаги съм казвал, мога да се наемам за осъществяване на промяна, в случай че има единодушие за такава. Ако няма единодушие за промени, няма какво да върша в Министерство на здравеопазването “./bTV

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР