Нужно е едно изключително отговорно поведение, за да не се

...
Нужно е едно изключително отговорно поведение, за да не се
Коментари Харесай

Проф. Близнашки: Без Истанбулската конвенция ще бъде лепнато петно върху страната

" Нужно е едно извънредно отговорно държание, с цел да не се окаже България в извънредно тежко състояние, тъй като като те нарочат, че обществото ти поддържа ксенофобско въодушевление и постанова език на омразата, задоволително е да се направи контент на редица уеб сайтове и изявления и нещата получават трагичен образ и върху България ще бъде лепнато едно леке, което няма да може да се почисти с години. "
Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър председател и учител по конституционно право проф. Георги Близнашки.
По думите му обществото ни е склонно да се поддава на своите първоначални страхове:
" Мисля, че прекомерно дълго продължи нервността по тематиката и е време да се каже " стига ". Разговорът би трябвало да се върне от своето начало и да се чуят експертите. " Джендър " се трансформира в мръсна дума, а това няма нищо общо с истината – този термин се употребява от доста години. Едно са вицовете в кръчмата, а друго е сериозната политика. Съветът на Европа е доста сериозна организация и България би трябвало да направи противоположен завой за Истанбулската спогодба. "
На политическо равнище е нужно едно извънредно отговорно държание, тъй като върху България може да бъде лепнато едно леке, което няма да може изчистено с години напред, акцентира специалистът " добави още той.
Проф. Близнашки също бе безапелационен, че ратификацията на конвенцията няма да наложи никаква смяна на Конституцията.
" Очаквам едно вярно решение на този въпрос. Политиците би трябвало да си поемат отговорността и да провокират сериозния диалог по тематиката. Проблемът е, че основава чувство, че се прави нещо зад тила на обществеността. Специалистите по тематиката би трябвало да бъдат чути, безсмислено е изкуствено да се основава нервност ", безапелационен бе проф. Близнашки.
От своя стана експертът по конституционно право проф. Екатерина Михайлова добави, че дебатът за еднополовите бракове не е обвързван с Истанбулската спогодба.
" По време на този спор се водеше престрелка с обиди и обществото не разбра въобще защо става въпрос в Истанбулската спогодба – а то е отбрана от насилието. Насилието върху всяко човешко създание би трябвало да бъде глобено за предварителна защита ", добави още тя.
" Според мен няма потребност от смяна на Конституцията, с цел да може да бъде утвърдена конвенцията. Да се наложи смяна на Конституцията поради интернационален контракт, би трябвало в него да има нещо доста друго от правилата, залегнали в главния ни закон. А в конвенцията няма заплаха да се стигне до нарушение на права – в противен случай, тя е в посока за повече механизми за опазване на правата, " сподели още проф. Михайлова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР