Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен

...
Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен
Коментари Харесай

Акад. Денков: Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите

Нужно е 50% от огромните възпитаници да са със "зелен документ " с цел да се върнат назад на учебно заведение, само че защото едвам 7% от тях са имунизирани, общото решение е да се обезпечат бързи проби за всички.

"Средно за страната към 7% са имунизираните възпитаници. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – с цел да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – с цел да минем на присъствено образование, или да има проби ", добави служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Самият той не схваща отрицателната реакция на родителите по отношение на него.

"Чакаме да забележим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме спомагателни варианти, мога да бъда единствено благополучен. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз желая децата да бъдат в учебно заведение не по-малко от родителите ", акцентира просветният министър.

Според него онлайн образованието не е проблем за огромните градове, а за по-малките обитаеми места.

"България по отношение на другите страни много бързо се ориентира към онлайн образованието. В по-големите градове то минава относително добре, само че казусът е, че децата се изнервят, губят обществени контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, само че това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките обитаеми места, в ромските общности, където към този момент казусът е голям ", посочи акад. Денков.

Просветният министър изясни и по какъв начин ще наподобява системата за количествена оценка на добавена стойност на обособените учебни заведения.

"Да може всяко учебно заведение да получи заслуженото самопризнание за това, което е съумяло да направи. И едното, и другото учебно заведение може да получи финансиране: Едното – тъй като е положително, а другото – целево за решение на съответни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база ", разясни той.

"С тази система ще можем за всяко учебно заведение да кажем какъв е съответният проблем, който би трябвало да се взема решение ", означи акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се увеличи качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите учебни заведения в междинното обучение.

"Чувам и че висшето ни обучение не е задоволително положително, и че междинното обучение не ни е подготвило децата задоволително. Няма смисъл да търсим казуса в другия, казуса би трябвало да го решаваме общо. Трябва общо да се увеличи качеството на междинното обучение и част от този развой е да влязат преподаватели от висшите учебни заведения, в това число да преподават на възпитаници в междинните учебни заведения ", уточни министър Денков.

По думите му висшите учебни заведения в София са прекомерно доста и по тази причина предлага да се комбинират занятията им.

"Много почитам нашите медицински университети, но може ли нашите медицински служащи да не са имунизирани на еди-колко си %?! Учителите за сметка на това са сред 45 и 50% имунизирани, което е най-ваксинираната общественост в страната ", посочи просветният министър.

Относно вероятността да остане образован министър в държавно управление с мандат на "Продължаваме смяната ", акад. Денков отговори: "Те ще би трябвало да си наредят някакъв пъзел и в случай че получа предложение, ще го обмисля ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР