Нужни са спешни мерки за решаване на проблемите, свързани с

...
Нужни са спешни мерки за решаване на проблемите, свързани с
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Нужни са мерки за решаване на проблемите на бизнеса и потребителите, свързани с недостига на дървен материал в страната

Нужни са незабавни ограничения за решение на проблемите, свързани с дефицита на дървен материал за потребителите и българската индустрия.

Това акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на работна среща през днешния ден в Министерството по тематиката. В полемиката участваха заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, началникът на политическия кабинет на министъра на околната среда и водите Поля Пенчева, представители на научните среди, бизнеса, екологични организации и други

„ Свидетели сме на голям брой проблеми с дървения материал – от цените до дефицита. Получих и голям брой сигнали от дървопреработващия бранш за сериозен недостиг на първични материали, поради който бизнесът търпи големи загуби, а някои компании даже обмислят изтеглянето си от България “, изясни министър Стоянов. По думите му страната ни е построила положителни обичаи в дървопреработващата индустрия и все още този бранш от стопанската система обезпечава 3% от Брутния вътрешен артикул на страната. „ Необходими са ограничения, които от една страна да понижат натиска за бизнеса посредством обезпечаване на нужния запас, а от друга – да подсигуряват вярното ръководство на нашите гори “, добави той. По тази причина икономическият министър инициира среща на всички заинтригувани страни за разискване на незабавни ограничения в кратковременен и средносрочен проект.
 Министър Никола Стоянов: Нужни са ограничения за решение на проблемите на бизнеса и потребителите, свързани с дефицита на дървен материал в страната
Заместник-министър Валентин Чамбов разяснява, че „ е нужен баланс сред всички консуматори на дървесина. Към момента има ограничаващи ограничения, които би трябвало да бъдат преодоляни, с цел да може да се обезпечи успокоение на пазара “.

Представители на фирмите, работещи в бранша, показаха позиция, че у нас се ползват мощно рестриктивни режими и законодателство във връзка с горската сеч, спрямо тези в Европа. Те показаха, че страната ни разполага с големи количества гори, които нарастват годишно, само че в същото време, поради регулативни неуредици, браншът търпи загуби и е заставен да работи с понижен потенциал, от време на време до 50%. Поискаха и ограничения в посока разрешаване на механизирана сеч, защото се задълбочават проблемите с дефицита на работна ръка.

Представителите на институциите подчертаха, че всички ограничения, които се подхващат би трябвало да бъдат с грижа за българската гора като се подсигурява нейният приръст.

Според участниците в срещата, част от проблемите в бранша са свързани с издадена заповед от 2021 година, която понижава дърводобива в старите гори с 30%. Това съществено се е отразило и на добиваните количества материал за хората и промишлеността. Същевременно се следи повишено търсене като двата фактора водят до дефицит. „ Този проблем придобива все по-големи стопански измерения и по тази причина сме окуражени в най-кратки периоди и с оптимално необятен спор да предизвикваме ограничения за възстановяване на обстановката “, сподели още Никола Стоянов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР