Нужни са почти десет години, за да приемат и одобрят

...
Нужни са почти десет години, за да приемат и одобрят
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Харалд V и Соня Харалдсен, които успяха да променят не само норвежката монархия, но и света около себе си

Нужни са съвсем 10 години, с цел да одобряват и одобрят връзката им. Защото не става дума за елементарни хора, а за предстоящ и неговата годеница. Като всички други европейски наследници на трона и от него се чака да подписа брак с подобаваща госпожица, а под “подходяща ” се схваща такава с благородническо родословие. Нищо под принцеса не е задоволително за първородния наследник на норвежкия крал Олав V и шведската принцеса Мерта. Обаче, както е споделил поетът, “сърцето насила се не зема – то не е пита, то се не ломи ”. Така и със сърцето на младия Харалд – никоя знатна персона не съумява да го омае по този начин, както дъщерята на елементарния търговец на облекло Аугуст Харалдсен. 

Историята на тази продължаваща към този момент 68 години обич е удостоверение за това, че когато двама души в действителност се обичат, никой и нищо не може да застане сред тях – нито господ, нито крал.

На 21 септември 1957 година след гибелта на дядо си, Хокон VII, и възкачването на татко му Олав на престола, 20-годишният Харалд е коронован за  престолонаследник. По това време той учи във военната академия, където се образоват армейски офицери и кралски гвардейци. По същото време бъдещата кралица е студентка в Университета в Осло, където следва история на изкуството, британска и френска лингвистика. Амбициозното момиче към този момент има една тапия по фешън дизайн и обществени науки от влиятелен колеж за девойки в Лозана. 

Ще се запитате несъмнено по какъв начин пътищата на два толкоз разнообразни живота ще се пресекат. Ами по този начин, по допустимо най-прозаичния метод – на юношески ваучър. 

През юни 1959-а някой си Йохан Стенесен провежда празненство за свои другари, на което също се оказват Харалд и Соня. Едва ли ще ви изненадам като кажа, че искрите посред им стартират да прехвърчат още на “Здравей ”. Когато гостите стартират да се разотиват, младият кадет въобще не е подготвен да се раздели с момичето, по този начин развълнувало синята кръв във вените му. Бързо измисли някаква причина, с цел да я видиш още веднъж, споделя си той, до момента в който хапе нервно устни. И тогава му хрумва концепцията да я предложения на дипломирането си от академията през август. Соня не чака да я молят повторно. 

Два месеца по-късно, по време на въпросното празненство, двамата за първи път биват фотографирани дружно.  След този миг стартират да се срещат постоянно. Тайно, несъмнено, тъй като Харалд подозира, че на връзката им няма да се огледа с положително око. 

И опасенията му се оправдават.

 Queen Sonja of Norway in 2015

Соня Харалдсен

В кралския двор стартират да се чуват гласове под сурдинка, че престолонаследникът си има скрито гадже. Крал Олав обаче е в незнание по отношение на връзките на Харалд и Соня и дълго време си мисли, че са единствено другари. Толкова е подведен, че даже кани Соня на вечеря по случай един от рождените дни на Харалд.

Когато обаче слуховете стават изключително упорити, той зададе въпроса без заобикалки: Има ли, сине, освен това сред теб и Соня? Харалд не може, а и не желае да го лъже и признава, че двамата се срещат от известно време. Всъщност от няколко години.

За Олав това е проблем. Голям проблем. Върху плещите на овдовялия през 54-а крал пада цялата тежест на решенията, касаещи освен фамилията му, само че и монархията. Той се опасява, че в случай че забрани тази връзка, синът му ще последва образеца на различен един монарх, крал Едуард, който се отхвърля от трона в името на любовта си към американката Уолис Симпсън. От друга страна обаче би трябвало да работи уверено, с цел да подсигури бъдещето на монархията. Изборът е сложен. В последна сметка той не просто поучава, а напряко заповядва на сина си да прекъсне връзките си със Соня и да си хареса момиче от някое от европейските кралски фамилии. Заекът обаче е изскочил от шапката на фокусника и новината за неравностойната връзка на Харалд излиза в английската и шведската преса. Това принуждава двореца да излезе с публично заявление през 1954-а, в което се споделя, че престолонаследникът няма да се дами за “личност от простолюдието ”.  Тогавашният министър-председател Айнар Герхардсен също се опълчва намерено на един подобен брак поради опасения, че това ще вкара страната в конституционална рецесия. 

Заседнали в окото на бурята, двамата влюбени не виждат бъдеще дружно. Но пък и не могат да си показват живота един без различен. Заради невероятния напън, на който са подложени, Соня и Харалд непрекъснато късат и се събират още веднъж. След години, прекарани в пъкъла на неразрешената обич, Харалд най-сетне взема решение да вземе нещата в свои ръце. 

Следва непредвиден поврат. 

 Sametingsåpning - 51610815769

Харалд V

През 1965 година наследникът на престола дава ултиматум на татко си, краля: Или ми се позволява да се оженя за Соня, или, кълна се, в никакъв случай няма да се оженя. 

Ако има нещо по-лошо от абдикирал крал, това е крал, отдал се на целибата. Ултиматумът идва като гласовит пестник за кралския двор. Освен това той  провокира напрежение и спорни пристрастености в средите на държавното управление на одеве застъпилия на премиерския пост Пер Бортен, членовете на което се разделят в два враждуващи тима. Докато министърът на правораздаването е изрично срещу този брак, министърът на защитата се застъпва гневно за Соня, тъй като е симпатична и образова, а и тъй като е фамилна другарка. 

Минават още две години, през които кралят продължава да държи фронта с вярата, че младите влюбени първи ще правят отстъпка и ще се откажат от тая работа със сватбата.  Само че Соня и Харалд също са си стъпили на ината и философски не престават да се борят за връзката си. През 67-а, когато и двамата навършват 30, на Олав му излиза наяве, че синът му е изцяло решен да извърши заканата си, а това, да припомня, би значело нула наследници и злополука за монархическата институция. И дава на заден. Освен това Соня към този момент не му е чак подобен бодил в очите и даже на няколко пъти я кани на яхтата си. 

На идната година кралят най-сетне се пречупва и дава благословията си на Харалд и Соня. 

След 10 години вреден дейтинг престолонаследникът и неговата годеница най-сетне получават зелена светлина да се оженят. На 29 август 1968 година двамата подписват брак в катедралата на Осло в наличието на 850 посетители. Принцесата е облечена в копринена рокля в класическа за 60-те години кройка на норвежки дизайнер, само че без наложителната за случая тиара. Принцът пък е с военната си униформа.  За да показва утвърждението и положителните си усеща към новата си снаха, кралят персонално я води до олтара.

Соня и Харалд имат две деца: родената през 1971 година Мерта Луизе (която Харалд упорства да кръстят на непрежалимата му починала майка), и наследник, Хокон (р. 1973), който е и актуалният престолонаследник. 

След като крал Олав умира през 1991 година, Харалд заема трона и през идващите години ще направи възхитителни неща, целящи модернизирането на монархията. В тази тенденция едно от най-забележителните му решения е да допусне други двама “от простолюдието ” в лоното на кралското семейство. 

Но и този път не минава без разтърсвания и публични и медийни кавги. 

Когато през 2000 година Хокон афишира обществено годежа си със самотната майка от провинциалния южен град Кристиансанд Мете-Марит Хойби, никой не реагира отрицателно, само че то е, тъй като принцът дипломатично е премълчал някои притеснителни детайлности по отношение на предишното на избраницата си. Когато обаче таблоидите изравят унизителни обстоятелства за бъдещата младоженка, като да вземем за пример, че в младежките си години е купонясвала в компанията на неприятни момчета, взимала е опиати, а татко й се е оженил наново за стриптизьорка, абсурдът е в забрадка вързан. Въпреки голямото възмущение на нацията обаче двойката не предава любовта си – най-много, тъй като намира голяма поддръжка в лицето не на кого и да е, а на самия крал. Харалд V към този момент е играл този мач и изцяло му е ясно под какво напрежение са влюбените, по тази причина, без доста да го мисли, застава на тяхна страна. 

В последна сметка Хокон и Мете-Марит се женят и за шанс на Мете Марит преходът й от провинциална Пепеляшка с проблематично минало към обичана от народа си кралска персона минава безпрепятствено и без разтърсвания. 

Другият “външен ” за фамилията е брачният партньор на първородната им щерка, Мерта- Луизе. Тя се залюбва с харизматичния, само че считан за леко лекомислен публицист Ари Бен. От брака им се раждат три деца. Проблемите стартират, когато принцесата потегля да разправя наляво-надясно, че вижда ангели и даже беседва с тях. Както и че може да контактува с мъртвите! Разводът й с Ари Бен през 2017-та не е изненада за никого и остава някак на назад във времето, тъй като към този миг тя самата към този момент е станала известна писателка, задминавайки по популярност и продажби брачна половинка си. Дотук добре. Обаче шокът за кралското семейство и за норвежкия народ идва, когато през 2019-а, недълго откакто Ари Бен се самоубива, принцесата афишира, че ще се дами за някой си Дурек Верет – негър американец, самопровъзгласил се за шаман. Но и този път Харалд и Соня махват благосклонно с ръка – кои са те, че да стопират любовта! Запитан какво мисли за връзката на щерка си с шамана, крал Харалд дава отговор сбито: “Радвам се, че си е намерила другар. ” Самата принцеса изяснява безгрижното отношение на родителите си към ексцентричната й връзка по този начин: “Помня, че още като бяхме доста дребни с брат ми, майка и баща непрекъснато ни повтаряха, че би трябвало да се държим един за различен, без значение какво се случва. С Хокон знаехме, че можем да приказваме с тях намерено за всичко, което ни вълнува, тъй като единствено по този начин се позволяват проблемите в едно семейство. ”

Днес повече от всеки път 86-годишната кралска двойка справедливо се радва на безрезервната любов на своя народ. Въпреки скорошните си здравословни проблеми (през 2020 година претърпя интервенция за промяна на сърдечна клапа) Харалд V продължава да е физически доста деен и да забавлява нацията с прелестното си възприятие за комизъм, а Соня да бъде обект на удивление поради превъзходния си фешън жанр и многочислените прояви на меценатство. Всъщност тук е мястото да отворя една скоба и да кажа, че през 1982 година самият Анди Уорхол рисува неин портрет, който и понастоящем краси персоналния й дворцов кабинет. Харалд пък още от младежките си години е разпален ветроходец и даже е представлявал страната си в този спорт на Олимпийските игри през 1964, 1968 и 1972 година Бил е европейски и международен първенец в своята дисциплинираност. Освен това кралят е разпален почитател на зимните спортове и футбола.

Въпреки че съгласно норвежката конституцията кралят няма право да показва каквито и да е политически пристрастия, това не стопира Харалд V да дава израз на персоналното си мнение по въпроси, които го вълнуват. А един от тези въпроси е този за свободата да обичаш, който искаш. По време на една своя тирада през 2016-а в типичния си, къде сериозен, къде комичен стил  той разказва сънародниците си по този начин: “Ние сме нация от девойки, които обичат девойки, момчета, които обичат момчета, и девойки и момчета, които се обичат един различен. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР