Нужни са ни само удобни обувки и добри идеиЕсента не

...
Нужни са ни само удобни обувки и добри идеиЕсента не
Коментари Харесай

5 нетипични места у нас, които да посетим през есента

Нужни са ни единствено комфортни обувки и положителни хрумвания

Есента не е основана, с цел да я прекарваме на дивана, завити с одеяло и чаша с напитка срещу грип в ръка.

Есента е основана, с цел да се живее, а спомените да остават вечно. Нужни са ви единствено комфортни обувки и добра концепция за разходка. 

Ето няколко оферти, споделени в

Липник

Снимка: iStock by Getty Images

ЛесопаркЛипник, прочут още като Текето, е измежду нещата, с които се гордеят жителите на аристократично Русе. Безкрайно изящен във всички сезони, най-голяма е магията му през есента. Той се намира на 10 км от града, в региона на село Николово и се простира на необятните 20 000 декара. Името му по никакъв начин не е инцидентно поради големия горски масив от липови дървета, които есенно време се трансформират в недействителен пейзаж и стелят по алеите му килими от жълти листа. В парка ще потънете в същинска есенна симфония от цветове. Всяка от пътечките обхожда друг маршрут, само че не пропускайте и да хванете този, който ще ви води до езерото с лилиите. Макар да е изкуствено построено, е повече от впечатляващо. Ако територията на парка ви се коства прекомерно необхватна, с цел да го обиколите пеш, можете да извършите и велопоход. Насред божествените пейзажи има и няколко заведения за хранете, където да отдъхнете и да се полюбувате на мира на магичната природа.

Параклис " Възнесение Господне "

Снимка: iStock by Getty Images

Не си видял най-хубавото от есента, в случай че най-малко един път не отидеш до Родопите. Всяка поляна, всеки рид, всяко селце там са забележителни в сезона на топлите есенни багри, само че в случай че сте в търсене на съответна дестинация, то сигурно няма да съжалявате, в случай че посетите параклис " Възнесение Господне " край село Борово. То се намира единствено на 50 км от Пловдив и е чудесна дестинация за еднодневна разходка. До храма се стига по пътека за не повече от 15 минути пеш от селото. От хълма, на който се извисява, има чудесна гледка към заобикалящите го планински масиви, които през есента са шеметно красиви. Черквата е новопостроена и заради тази причина стенописите вътре са в отлично положение. В самото село има още няколко по-стари храма. В непосредственост е ситуирана и Кръстова гора, която също е желана дестинация за естествен и набожен туризъм и можете да съчетаете визитата на параклиса с отбивка и до там. 

Снимка: iStock by Getty Images

 Разбоишки манастир

Снимка: iStock by Getty Images

Разбоишкият манастир, намиращ се в община Годеч, единствено на 70 км от София, е евентуално най-изумителният от всички в България. Вкопан във величествените скали, той безусловно е щръкнал над дефилето на река Нишава, която образува хубав меандър тъкмо в подножието му. Първоначално манастирът е бил елементарна пещера, само че през вековете се е разраствал. Бил е опожаряван цели 3 пъти и отново се е възраждал. По време на Османското робство там нееднократно са отсядали Апостола на свободата Васил Левски и съратникът му отец Матей Преображенски. В манастира и в този момент може да се пренощува, само че при първобитни условия отпреди няколко века.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че на 50 метра от храма минава електропровод, той не е захранен с електричество. Водопровод също няма. Времето в Разбоишкия манастир е като че ли спряло, а природата през есента е притихнала и запленена от слънцето. Достъпът до манастира е елементарен. Ако сте с автомобил, се отправете към село Разбоище. Навлизайки в него, подминете площада и изберете комфортно място, където да паркирате, по опция в края на селото. Оттам ви чака пешеходен преход малко над километър. Пътят е извънредно лек и еднакъв, единствено на финала му има леко нанагорнище и втурване, само че гледката по-късно ще ви остави без мирис. Маршрутът е обозначен с табели и няма по какъв начин да объркате посоката.

Язовир Широка поляна

Снимка: iStock by Getty Images

Язовир Широка поляна е измежду по-малко познатите и посещавани у нас. Намира се наоколо до Батак и се отличава с невероятна природа и гъсти борови гори. Мястото е луксозно за туризъм, лов на риба или просто разходка. По крайбрежията му има десетки дървени пътеки, на които да си организирате най-идиличния есенен пикник с панорама, за който в миналото сте си мечтали. Язовирът е бил обичан и на цар Борис III, чиято ловна хижа към момента съумява да устои на времето и климатичните условия, въпреки и занемарена. Πpи cтpoитeлcтвoтo нa Шиpoĸa пoлянa мeждy 1959 и 1962 гoдинa xидpoинжeнepитe изчиcлили, чe вoдoeмът щe зaлee лoвнaтa peзидeнция. Bъпpeĸи тoвa cгpaдaтa нe билa cъбopeнa, зapaди cтaтyтa й нa ĸyлтypeн пaмeтниĸ. Tя e ocтaнaлa да cтъpчи нaд вoдaтa нa язoвиpa, към който има безчет любовни кътчета с мостове, пейчици и идеални места за наблюдение на златните есенни залези.

Орлово око

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се питате по какъв начин наподобява есента през погледа на птиците, не е невероятно да разберете. Идеална опция за това е посещаване на една от най-известните панорамни площадки у нас, разкриваща взор над чудесата на Родопите, а точно Орлово око. Тя се намира в западната част на планината, напълно покрай село Ягодина и фамозната Ягодинска пещера. Построена е през 2009 година и се извисява на 1563 метра надморска височина. От платформата могат да се следят Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината - елементи от Пирин, Рила. Най-далекогледите могат да зърнат дори планините в прилежаща Гърция. Преходът до нея не е по никакъв начин тежък. Ако пък не ви се изминава дистанцията пеш, на място в Ягодина оферират и сафари с високопроходими джипове до площадката. Чувството да зърнеш гъстите шарени гори, през които криволичат тесните родопски пътища, по този начин ще стопли сърцето ви, че тази панорама ще ви грее цяла зима.

Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР