Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще

...
Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще
Коментари Харесай

Такева: Учителите капнаха - 50% са болни или под карантина

Нужна ли е изключителна почивка поради коронавирус обстановката и ще се премине ли към образование в онлайн среда още веднъж.

Това коментираха в " Денят стартира " по БНТ Янка Такева , ръководител на Синдиката на българските  учители  и Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

В момента е доста огромно напрежението в просветителната система, безапелационна е Такева.

" Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, изключително в гимназиален стадий, са заболели или са под карантина. Днес, на следващия ден министърът би трябвало да издаде заповед, с цел да може гимназиалният стадий да мине в онлайн обучение поне до края на първия период и по-късно да има една дребна почивка от 4 дни, с цел да може и учениците, и  учители те да си починат ", обясни Такева.

" Аз приказвах с министъра в петък, той ми даде обещание да каже по Българска национална телевизия в събота какви са му желанията, тогава аз се обърнах към двамата шефове - Стаматов и Александров, да задвижат нещата ", допълни Такева.

" Всяка седмица по 6  учители  умираха от ковид след коледната почивка. Нямате визия какъв брой е тежко ситуацията ", допълни тя.

" Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи рационално, сигурно ограничения би трябвало да се вземат и да се види по какъв начин може да се поддържа системата ", съобщи Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

Наистина има доста огромен брой  учители , които сега са заболели или карантинирани, и това сигурно нарушава процеса, добави Алексиева.

" Всички тези деца и възпитаници, които са онлайн - за какво министерството ги кара да вършат класни или да попълнят проби в учебна среда? Няма никаква логичност и аз не знам за какво екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите ", коментира Янка Такева.

Тя съобщи, че е уверена в сполучливото привършване на първия образователен период.

Такева обаче акцентира, че министерството изпуска контрола върху системата.

" Нека още веднъж учебните заведения да имат независимост и шефовете да преценят къде да се премине към онлайн образование, а не това да е централизирано ", коментира и Яна Алексиева от Асоциация " Родители ".

" За да може шефът да вземе решение, той би трябвало да подаде поръчка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да позволи и надлежно РЗИ. Така че, има доста административни спънки ", допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още през днешния ден да събере обществените сътрудници, разяснява още Такева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР