“Нужна е тежка реформа в службите, вкл. “лустрация, заяви в

...
“Нужна е тежка реформа в службите, вкл. “лустрация, заяви в
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Нужна е „лустрация” в спецслужбите

“Нужна е тежка промяна в службите, включително “лустрация ”, съобщи в изявление за ТВ+ политикът Ивайло Мирчев, който е лидер на листите на “Демократична България ” във 2-и МИР Бургас и в 18-и МИР Разград. Той посочи, че не става дума за лустрация за взаимозависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от непознати разузнавания след 1990 година

“Резки промени обаче не би трябвало да се вършат и в идващото Народно заседание би трябвало да изготвим съответен законопроект и способи по какъв начин да се извърши такава инспекция за взаимозависимост ”, сподели Мирчев. Той подсети, че на закрито съвещание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби неуместни неща на фона на това, което се случи в реалност. По думите му нашите евроатлантически сътрудници са подготвени да ни оказват помощ, само че когато една работа е пробита, тя получава лимитирана информация от партньорските служби.

“Отношението на част от нашите служби към съветското въздействие е несериозно ”, сподели още Мирчев и подсети, че на втория ден от нашествието министър председателят Кирил Петков съобщи, че Украйна ще падне за броени дни и допусна, че е бил измамен от нашите служби, тъй като политиците базират решенията си на техните данни и оценки. “Ако министър председателят изтърси нещо въз основата на информация от службите, ние какво вършим? Дали те са пробити и дават съзнателно погрешни отчети? ”, попита Мирчев.

Той разяснява и годишния отчет на ДАНС за 2021 година, съгласно който България е обект на систематичен разследващ интерес от Русия. “Ако четем деликатно отчета на ДАНС, а и от моя и на мои сътрудници опит от закрити парламентарни съвещания и от четене на документи в секретно деловодство на Народното събрание можем да си създадем изводи, че е вложено много и че това е цена, която ще плащаме още дълго ”, сподели Мирчев.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила най-малко 300 млн. $ за оказване на въздействие върху политици от 24 страни, Мирчев разяснява: “300 млн. $ са единствено върхът на айсберга, това евентуално е сумата, която е отишла в две балкански страни ”. Според него и с просто око се вижда какви суми Кремъл влага в България в партии, публицисти и прочие Като ИТ бизнесмен за него е явно, че най-отявлената русофилска партия у нас употребява тролски ферми за въздействие във Facebook. “Използва се голям запас за цифров маркетинг и за основаване на подправена визия за действителна публика ”, сподели той.

Мирчев прикани водачът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде отговори на въпросите, които “Демократична България ” от дълго време задава за построяването на така наречен Балкански поток: за какво той е издигнат единствено за 11 месеца и с 3 милиарда лева за сметка на българския поданик, а газовата връзка с Гърция, която е три пъти по-къса, се строеше 12 години и даже бе прокарана под язовир, единствено и единствено да се забави в интерес на Балкански поток. На въпрос на водещия Веселин Дремджиев, кой би трябвало да проверява случая, Мирчев отговори, че това е работа на ДАНС и прокуратурата - стига да имат предпочитание. Но посочи, че в случай че има корупция, такива пари нормално се дават през офшорни компании и минават през няколко притежателя на територията на разнообразни страни. “Борисов би трябвало да отговори, тъй като може да се окаже в един миг, че някой от Русия ще проговори, изключително в тежката обстановка, в която тя в този момент се намира ”, предизвести Ивайло Мирчев.

Според политика от “Демократична България ” българската история с “Газпром ” е завършила и не може да има последващи стъпки, макар че служебният кабинет направи сериозен завой към Русия. “Силно се надявам българският президент, излъчил държавното управление, да не прави сходни завои, тъй като това може да е пагубно за страната ни ”, предизвести Мирчев.

Той вижда, въпреки и закъсняла, еволюция в позициите на президентските съветници. “Демократична България ” през цялото време обясняваме, че рецесията с цените ще завърши, когато Путин завърши войната. Говорихме за подмяна на нашето оръжие през Полша за Украйна със западно, а военните съветници на президента говореха противоположното. Сега военният министър, който беше шеф на кабинета на президента, към този момент е на нашето мнение ”, сподели Мирчев. И акцентира, че “българският президент би трябвало да отстоява българския народен интерес ”.

Кандидат-депутатът удостовери позицията на “Демократична България ” страната да поеме оперативния надзор над рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас ”, както направиха няколко страни от Европейски Съюз. “Чрез “Литаско ”, застанала на входа и на изхода на рафинерията, “Лукойл ” печели 200-250 млн. лева на месец от нас, а тези пари могат да се върнат при хората и горивата по бензиностанциите да поевтинеят ”, сподели Ивайло Мирчев.

Тази обява е платена политическа реклама. Статията не е журналистически материал и не отразява публицистичната политика на Darik.bg. Медията не може да подсигурява стандарти като обективност и меродавност за оповестено платено наличие.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР