Нужна е нова актуализация на бюджета заради очертаващия се срив

...
Нужна е нова актуализация на бюджета заради очертаващия се срив
Коментари Харесай

Зеленогорски иска актуализация на бюджета, насочена към общините

Нужна е нова актуализация на бюджета поради очертаващия се срив в приходите на българските общини. Това счита някогашният кмет на Плевен, който е ръководител на Гражданско съдружие " Достойнството на един народ " - ДЕН Найден Зеленогорски. Позицията му бе декларирана в изявление на БНР.

По думите му при общ бюджет към 5,2 милиарда лв., плануваните доходи от локални налози и такси са към 1 милиард лв., само че постъпленията от началото на годината са извънредно незадоволителни.

Той даде образец, че през март в бюджета на община София приходите са с 19 милиона по-малко спрямо март 2019 година. В община Плевен за първото тримесечие на тази година локалните доходи са намалели с 15% съотнесено с първото тримесечие на 2019 година. Подобна наклонност се следи във всичките 265 общини на България. Недостигът на средства може да блокира работата им.

Българските общини са на първа линия и в битката с ковид - общинските лечебни заведения и ДКЦ-та са неразделна част от системата за запазване на здравето на жителите, подчертава Зеленогорски.

Липсата на пари заплашва осъществяването и качеството на грижите за образованието, обществените услуги, почистването, публичния ред и сигурността. През общинските бюджети се финансират ремонтите на 20 000 километра пътна мрежа, 57 000 км улици, 90 000 км тротоари и още толкоз ВиК мрежи.

Всичко казано, както и събитието, че в естествени условия осъществяването на локалните доходи е в границите на 73% и просрочените отговорности на общините към 01 януари 2020 година са към 200 милиона лв., са задоволителни учредения за обезпечаване от държавния бюджет на спомагателна дотация от най-малко 500 милиона лв. на общините, разпределена на база брой живущи в тях.

Парите би трябвало да се разходват с решения на общинските препоръки, които са най-близо до хората и могат да поддържат незабавни антикризисни ограничения, за жители в беднотия, както и за дребния и междинния бизнес, който е гръбнакът на българската стопанска система, подчертава Зеленогорски.

Припомняме, на 6 април 2020 година в Народното събрание бе призната актуализация на бюджета. Според нея се планува недостиг в края на годината от 3,5 милиарда лв. и увеличение на тавана за вдишване на държавен дълг от 2,2 милиарда на 10 милиарда лв.. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР