Нужен е политически консенсус за предприемане на непопулярни мерки в

...
Нужен е политически консенсус за предприемане на непопулярни мерки в
Коментари Харесай

В здравеопазването са нужни непопулярни мерки, смята проф. Генчо Начев

Нужен е политически консенсус за предприемане на непопулярни ограничения в опазването на здравето, които първоначално няма да се харесат, само че след година, две, всички ще бъдат доста по-доволни. Казва в изявление за вестник " Труд " през днешния ден народен съветник по кардиология и изпълнителен шеф на УБАЛ " Света Екатерина " проф доктор Генчо Начев.

Като първа наложителна смяна той вижда действително остойностяване на услугите в болничната и в доболничната помощ. А втората стъпка е установяване на това какъв % от сумата ще поема публичното обезпечаване и какъв пациентът.

" Когато има тъкмо остойностяване, е ясна точната сума нужна за опазване на здравето ", разяснява Начев. Той добавя, че са вероятни два разновидността за доплащането от страна на пациентите - " кешово заплащане ", или в допълнение обезпечаване и обезпечаване.

В отговор на въпрос проф доктор Генчо Начев показва, че сега 47% от парите за опазване на здравето идват непосредствено от джоба на пациента. " Страшното обаче е, че по неофициални данни 50% от тези пари са нерегламентирани. Когато спомагателното възнаграждение е регламентирано, хората знаят защо дават парите си ", е неговото мнение.

Специалистът споделя, че макар следващото увеличение на парите за здраве в бюджета следващата година, при сегашната обстановка никаква смяна или усъвършенстване в опазването на здравето не могат да се чакат.

" В продължение на години виждаме по какъв начин редовно се усилва финансирането, а даже не може да приказваме за качество, тъй като никой не го следи. Няма детайл, който да ни каже какво е качеството на опазването на здравето. Освен това не понижава и неудовлетворението. Недоволни са и лекарите, и пациентите ", обобщава проф доктор Генчо Начев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР