Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща.

...
Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща.
Коментари Харесай

Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в сектора с недвижими парцели е крещяща. Има редица практики, които не подхождат с положителните такива. Има опция организациите на недвижими парцели, които съставляват притежатели да афишират парцелите от частни лица. С такава публикация те взимат двойна комисионна - и от купувача и от продавача. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на УС на Национално съдружие недвижими парцели Александър Бочев.

По думите му има и доста други сходни практики. 95% от организациите в Европейски Съюз и България са дребни и междинни предприятия, посочи той.
Големите организации са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в Народно събрание от групата на " Възраждане " няма текстове, които да монополизират пазара. Това са манипулативни изказвания. Твърди се, че 4-5 компании ще монополизира пазара, няма такова нещо и няма по какъв начин да стане. Всеки, който е на пазара може да е член на тази Камара, може да е избиран в тези комисии и управителни органи. Там има и мандатност от 3г., по-късно ще са други хора, тъй че няма по какъв начин да се монополизира.
В момента всеки един може да стане брокер на недвижими парцели, което съгласно Бочев е неверна процедура, тъй като това е виновна специалност, която оперира с един от най-сериозните капитали в фамилния живот на всеки. Именно в този закон се планува най-малък професионален ценз - приблизително обучение и курс по компетентност недвижими парцели към всеки един център за професионално образование, сподели още ръководителят на Национално съдружие недвижими парцели. Законът, който ние поддържаме дава опция да се влезе в тази специалност по няколко метода. С висше може да го вършиме, само че с цел да станете брокер, а не сътрудник, би трябвало да имате 2 години опит, безапелационен е той.
Знаете, цените на парцелите в България вървят нагоре. Ако вие продавате парцел, който коства 200 000 евро, един марж от 10% в цената Ви се коства не толкоз сериозен, само че един професионален брокер може да направи по този начин, че да вземете цена, която е оптималната на пазара, а един нов брокер може да ви понижи цената от договорката с 5%.
Искрено се надявам този законопроект да бъде признат. Нуждата от него е крещяща. И за хората, които купуват парцели, и за нас експертите, с цел да има единствено правилни практики. Една от частите на закона планува наказания за лицата, които не са вписани в този указател, а нямат квалификацията. В момента може да упражнявате тази специалност, а даже може и да не я обявите и да не обявите и доходи, сподели още Бочев.
В София цените на парцелите са ниски спрямо Лондон и други европейски столици. Не считам, че ще има значителен спад или повишение на цените. Сравнително положителната макроикономическа рамка и политическа обстановка не го плануват. Лихвите са на едни от най-ниските равнища в Европа, в случай че вървят гладко и последователно нагоре няма да има спад на цените. Ако го има, той няма да е фрапантен.
Ако желаете да купите парцел на добра цена - търсете качествено строителство и също -  трябва да го купите на зелено. Ако не желаете никакъв риск, жилището е добре да бъде  да е готово и да е писмено съвършено, само че или парцелът няма да е първокласен, или ще е доста безценен. Всеки би трябвало да реши финансовото си положение, означи Александър Бочев.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР