Нуждата от духовно просвещение, в годините преди Освобождението, е мотивът

...
Нуждата от духовно просвещение, в годините преди Освобождението, е мотивът
Коментари Харесай

Доказателството, че читалищата не са отживелица

Нуждата от духовно просвещение, в годините преди Освобождението, е претекстът за основаването на читалищата, които с активността си дават подтик за развиване на просветата, културата и изкуството. Читалищата могат да бъдат избрани като “будители ” на нацията. Първите читалища пораждат с помощта на средствата на богати българи.

Повече от 160 години българското читалище е просветна институция без аналог по света. Народно читалище “Иван Вазов-2014 ” е един от образците за актуален, многофункционален културен център.

Нашето схващане за модерно читалище е то да бъде пресечна точка сред обичайните читалищни действия такива, каквито са съществували през Възраждането и техните съвременни форми,т.е. то да бъде атрактивно за децата и младежите в сегашното, изясни ръководителят на Народно читалище “Иван Вазов - 2014 ” в регион " Подуяне " Орлин Денков .  По тази причина и активността на читалището е обвързвана с планове, свързани с развиване на цифровите умения на децата, такива, свързани с развиване на градската просвета и изкуство, добави той. Учредителите повече от 150 души, живеещи в регион “Подуяне ”.

В читалището, което се развива има библиотека, зала за образования, ще има и мини изложба. Все неща, които са свързани с развиване на локалната общественост. Членовете са хора, които се занимават с разнообразни действия - публицистика, литаратори, адвокати, хора на изкуството, учители. Всички ние сме обединени от продължението на традицията за развиване на читалищното дело, изясни Денков.

“Пътят на смелите ” е една от първите начинания на читалището. Това е една акция, изразяваща се в мотивационни срещи в български учебни заведения в София и страната, в които вземат участие известни лица - хора, свързани с музиката, изкуствата, публичния бранш, кото в неофициална конюнктура беседват с децата и описват своя път към триумфа. Силен акцент в тези срещи е образованието като нещо наложително за триумфа, изясни Денков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР