Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на

...
Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на
Коментари Харесай

Главчев: Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона

Нуждаем се от наличие на НАТО в района. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност. Това съобщи служебният министър Димитър Главчев в речта си по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

 

„ Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за ентусиазъм и мотивация на генерации българи, също по този начин бе мощен тласък за значими промени и способства за развиването на мира и просперитета в страната. Историческо достижение е опазване на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от наличие на НАТО в района. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, по тази причина военният алианс би трябвало да продължи да изпраща ясно и мощно възпиращо обръщение против всевъзможни нападателни дейности към уязвимите сътрудници. Във военния алианс участват обединени свободни и демократични страни, които групово пазят сигурността си. НАТО остава неизменим поръчител за нашата сигурност и разцвет. В лицето на съветската експанзия против Украйна, би трябвало да останем мощно ангажирани с поддръжка за Киев. Необходимо е и да влагаме доста повече във възпиращи и отбранителни качества. Украйна се трансформира в бранител на цяла Европа и споделените ни демократични полезности. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Чрез седем решения на Народно събрание предоставихме необятен набор от помощ на Украйна - политическа, военна, филантропична и за възобновяване ", разяснява Главчев.

 

" НАТО потвърждава от ден на ден значимостта си и способността да се изправя пред новите провокации пред сигурността. На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат признати решения, които ще затвърдят способността на алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки евентуален агресор. Очакваме съответни резултати за обезпечаване на постоянен и предвидим, дълготраен механизъм за подкрепяне сигурността на Украйна, който да е финансово гарантиран.

 

Подобряването на оперативната съгласуемост на украинските въоръжени сили ще обезпечи мост към бъдещо участие на страната в НАТО. Тази сесия е изключително значима и тъй като и сътрудници от Швеция вземат присъединяване като пълноправни членове. Процесът на разширение способства за подсилване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е непрекъснатото подсилване на опълчването на всички закани - както на дезинформацията, по този начин и хибридните такива ", съобщи Главчев.

 

Той разясни, че подобряването на оперативната съгласуемост на украинските сили ще обезпечи мост към бъдещото участие.

" Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се трансформира в бранител на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възобновяване на суверинитета е значително за определяне на дълготраен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна колкото е належащо. Предоставихме помощ - политическа, военна, филантропична ", добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно обръщение и да спомага за усилване на устойчивостта.

" Гарантирането на нужните запаси е основно. Дезинформацията и други хибридни закани заплашват нашата резистентност. В тази връзка предлагането за създаване на център за резистентност на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо достижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 година Параламентарната асамблея ще празнува 70 години от основаването си дано се радваме да сме част от лианса и с подготвеност да си сътрудничим още по-тясно ", сподели още Димитър Главчев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР