Нуждаем се от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са

...
Нуждаем се от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са
Коментари Харесай

Спешно ни трябвала нова ядрена мощност, зове енергиен експерт

Нуждаем се от огромна нуклеарна базова мощ. Големите мощности са или нуклеарни, или тецове. Голяма водна мощ у нас не може да се построи. България би трябвало да стартира да построява нова мощ. Възможностите допускат тя да е нуклеарна. Това разяснява енергийният специалист Александър Николов пред БНР.

Според Николов това е неизбежно, тъй като имаме съоръжение за 1 милиарда евро в Белене.

 Трайков: В
Трайков: В " Белене " би трябвало да се наливат 2 милиарда на година, частник не би го направил

Платените реактори най-рационално било да отидат за други планове на " Росатом "

" С това на часа би трябвало да се готвим за начало на същинска първа копка в България. Имаме две площадки - в Козлодуй и в Белене. Нека специалистите да преценяват и да кажат истината на политиците - коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 година може да се направи същинска първа копка - два блока по 1000 мегавата. Лично считам, че площадката не е толкоз значима. Важен е субектът и този индивид би трябвало да е АЕЦ " Колодуй ". Там има 1000 същински специалисти ", уточни специалистът.

По думите му, има прекомерно доста " цанкови камъни на шията на българския поданик " - АЕЦ-Белене, ТЕЦ-Варна, американските тецове и доста други неща, свързани с енергетиката.

" За " Цанков камък " са разходени 800 млн. лв.. Целият хидровъзел е с коефициент 25 %. Те не са обусловени от опцията да работи - толкоз вода има, толкоз ток прави. Много неточно се постъпва към " Цанков камък ". Българските вецове са произвели сила, еквивалентна на 13 % - това е коефициентът на потребление на тяхната мощ. " Цанков камък " е с коефициент на потребление 25 %. Има вецове с 8 % потребление на конфигурираната мощ ", увери Александър Николов.

Той разяснява, че е станало порочна процедура всеки началник в енергетиката да го е боязън да направи нещо, с цел да не стане клиент на прокуратурата.

 Петкова твърди, че няма да допусне планове като
Петкова твърди, че няма да допусне планове като " Цанков камък "

Язовир " Цанков камък " не е рисков и хората би трябвало да бъдат спокойни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР