Nueva Pescanova планира да инвестира 50 млн. евро във ферма

...
Nueva Pescanova планира да инвестира 50 млн. евро във ферма
Коментари Харесай

Свобода или ферма за октоподите

Nueva Pescanova възнамерява да влага 50 млн. евро във плантация на Канарските острови за към 1 млн. октоподи годишно. Учени и екоорганизации сигнализират, че в природата тези същества живеят в уединение, само че във фермата те ще живеят в група в тесни пространства и има риск от експанзия и канибализъм. В света към 350 000 тона октоподи се залавят в дивата природа всяка година и търсенето на типа продължава да расте
Проект за индустриална плантация за отглеждане на към един милион октоподи в Гран Канария, Испания, провокира мощни рецензии от научната общественост и еколозите. Инвестицията е на испанската Nueva Pescanova. Компанията се занимава с лов на риба, произвеждане на аквакултури, като дефинира себе си като един от най-големите производители на скариди в света, преправка и дистрибуция.
Nueva Pescanova възнамерява да влага 50 млн. евро във плантация на Канарските острови за към 1 млн. октоподи годишно. Учени и екоорганизации сигнализират, че в природата тези същества живеят в уединение, само че във фермата те ще живеят в група в тесни пространства и има риск от експанзия и канибализъм. В света към 350 000 тона октоподи се залавят в дивата природа всяка година и търсенето на типа продължава да пораства
Проект за индустриална плантация за отглеждане на към един милион октоподи в Гран Канария, Испания, провокира мощни рецензии от научната общественост и еколозите. Инвестицията е на испанската Nueva Pescanova. Компанията се занимава с лов на риба, произвеждане на аквакултури, като дефинира себе си като един от най-големите производители на скариди в света, преправка и дистрибуция.

Критиките към фермата са, че октоподите там ще бъдат отглеждани и убивани по нечовечен метод. Октоподите от години притеглят вниманието на учените като. Едновременно с това пазарът на морски деликатеси и огромното търсене оказва мощен напън върху популацията им.
Глад за деликатеси
" В международен мащаб към 350 000 тона октоподи се залавят в дивата природа всяка година и търсенето на типа продължава да пораства, както и цените на безгръбначните. Октоподите порастват бързо, имат огромно поколение и доближават добра цена на пазара, което ги прави доста привлекателни за комерсиалните компании за аквакултури ", написа thefishsite.com.
Реклама
Състезанието за разкриване на тайната за развъждането им в плен продължава от десетилетия. Отглеждането им в изкуствена среда среща редица компликации, защото ларвите ядат единствено жива храна, октоподите са самотни животни, привикнали с тъмнината и се нуждаят от деликатно следена среда. Nueva Pescanova обаче показва, представено от thefishsite.com, че тяхното произвеждане от затворен цикъл може да помогне за посрещане на възходящото търсене, като в същото време понижи натиска върху дивите ресурси.

" Първият пробив, обвързван с развъждането на ларви, станал вероятен с помощта на научни проучвания, почнали през 2014 година Оттогава те са съумели да отгледат пет генерации октоподи в плен, всички произлизащи от потомството на една-единствена женска, родена в плен, която е кръстена " Лурдита ", написа уеб сайтът.

През ноември 2021 година компанията разкрива и проектите да влага 50 млн. евро във плантация с потенциал от 3000 тона в Гран Канария, като съгласно последните изявления в медиите във фермата ще бъдат отглеждани към 1 млн. октоподи годишно.
Тъжната октоподена фабрика
Проектът провокира мощна ответна реакция на научната общественост и екоорганизации. Кампанията Compassion in World Farming (CiWF), която е проучила проектите, отбелязва, че на независимост октоподите живеят сами и на мрачно, до момента в който в резервоарите на Nueva Pescanova 10-15 животни ще разделят един пространствен метър, от време на време на непрекъсната светлина. Документите сочат също, че за умъртвяването им ще се употребява способ, наименуван " ледена каша ", т.е., слагане във вода с температура -3°C.
Реклама
В природата тези същества живеят в уединение, само че във фермата те ще живеят на група в тесни пространства. Това основава риск от експанзия, битка за територия и даже канибализъм. При тези условия Nueva Pescanova плануват 10% до 15% смъртност, което съгласно специалисти е недопустимо число за който и да било тип отглеждане на животни.

Според редица научни проучвания, октоподите изпитват болежка и наслаждение, като Законът за хуманно отношение към животните на Обединеното кралство от 2022 година ги признава за " съзнателни същества ".

, австралийски професор по история и философия на науката, в своя публикация от 2013 г, която по-късно прераства и в книга. " Чрез разминаванията сред техните и нашите съзнания разкриваме различен тип рационално битие. По приликите ни съдим за преплитане на две другояче обособени еволюционни пътеки ", добавя той.

Изследвания демонстрират още, че най-изучаваният тип октопод да вземем за пример разполага с 500 милиона неврони. За съпоставяне, котките имат жестоко по 250 милиона, а кучетата - към 530. Доколкото броят неврони е мярка за просветеност, октоподът разполага с поведенчески, в това число прочувствен потенциал, непосредствен до този на кучето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР