НСТС обсъди три от най-важните проекти - Бюджетите на НЗОК,

...
НСТС обсъди три от най-важните проекти - Бюджетите на НЗОК,
Коментари Харесай

НСТС подкрепи без единодушие бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет

НСТС разиска три от най-важните планове - Бюджетите на НЗОК, ДОО и Закона за Държавния бюджет за 2023 година Това разгласи след съвещанието на Тристранния съвет вицепремиерът Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова.

„ За бюджета на НЗОК НСТС не реализира единомислеща поддръжка. Добра вест обаче е, че страната ще поема разноските за инвитро процедурите. За бюджета на ДОО Съветът също не реализира единомислеща поддръжка - Асоциацията на индустриалния капитал и КТ " Подкрепа " не поддържат. Проектът на държавния бюджет за 2023 година беше подсилен от всички организации, като се изключи КТ " Подкрепа " ”, изясни тя.

Финансовият министър разясни: „ НСтС поддържа, въпреки и не единомислещо, и трите бюджета. Държавният бюджет е в показаните рамки - 3% недостиг, 1.8% растеж на стопанската система, 8.7% инфлация, непокътнати обществени заплащания и политика на приходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани финансови разноски. Заложен е 100% дял от държавните сдружения. ”

По думите му задачата е бюджетът да се одобри през юли и да бъде в действие от 1 август.

„ Последните 4 седмици приходните организации работеха извънредно интензивно. В края на юни България излезе на плюс в бюджетното салдо. В края на май имахме занемаряване с 1,2 милиарда лева, само че това беше наваксано ”, добави още Василев.

От Българска стопанска камара оповестиха, че са дали поддръжка и за трите плана. „ Никой не желае изненади. Тези бюджети би трябвало да ги има, с цел да продължат да действат и държавните, и публичните системи. Това не са идеалните бюджети, само че в късите периоди не можеше да се чакат съществени промени и политики да се осъществят до края на годината.

Чухме детайлно точките на обществените ни сътрудници от синдикатите, вижданията на страната, само че тези бюджети са изпълнимите бюджети. Всички би трябвало да работим в такава посока, че когато този бюджет завърши, дефицитът да бъде по-малък от тези 3%. ”

От Асоциацията на индустриалния капитал на България обясниха: „ Подкрепихме плана за държавен бюджет. Получихме увещание, че 3-те % недостиг няма да бъде постиган посредством задържане на средства за бизнеса. Ще продължи и разискването за това по какъв начин ограниченията за повишение на събираемостта да не доведат до обилни административни тежести за бизнеса, изключително за дребния бизнес. АИКБ за първи път от повече от 10 години поддържа бюджета на НЗОК. Гласувахме срещу бюджета за ДОО, тъй като не виждаме промени. Свидетели сме на ерозиране на пенсионната система, която предизвиква укриването на осигурителни приходи и способства за разрастването на сивия бранш. ”

„ КНСБ поддържа бюджета на Здравната каса, тъй като имаме нарастване на парите за здраве, само че и получихме уверението на финансовия министър, че по този начин ще успеем да реализираме минималните нива, контрактувани в груповия трудов контракт – 1500 лева за здравна сестра и 2000 лв. за доктор до края на годината. Бюджетът на ДОО беше подсилен от нас с известна паника и с изискване. Тревогата е за нуждата от подсилване на пенсионния модел. Условието е да създадем по този начин, че минималното обезщетение за безработица да е равно най-малко на прага на беднотия. Заявихме поддръжката си за това, което е направено в бюджета на страната в приходната и разходната част. Общото нарастване на разноските за личен състав е на 12-13% по отношение на предходната година, като огромна част от парите идват като наследени нараствания от предходни години, само че заложените нараствания са новите нараствания в образованието ”, изясни.

 „ 850 лв. най-малко продължава да е допустима минимална заплата съгласно нас ”, добави още той.

Василев добави: „ Правителството ще внесе бюджета с тези бюджети. Относно настояванията за в допълнение финансиране на възнагражденията – знаете, предходната година бяха вдигнати с над 600 млн. лева на полугодие или над милиард на целогодишна база. Тази година са вдигнати възнагражденията на системите, които не получиха нарастване предходната година, с 10 %. ”

„ За болничните – това беше обсъждано в Народното събрание, заложено бе и в управническата стратегия. Обсъдихме от началото на другата година работодателят да заплаща първите два дни, а идващите – от Национален осигурителен институт ”, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР