НСО е една симбиоза между ненаситния апетит на политическата класа

...
НСО е една симбиоза между ненаситния апетит на политическата класа
Коментари Харесай

Бойко Ноев: НСО трябва да се трансформира в национална антитерористична служба

НСО е една симбиоза сред ненаситния вкус на политическата класа и желанието на всяка една работа да действа на сянка и да има власт и въздействие. НСО заради тази симбиоза се употребява и за политически поръчки. Това съобщи някогашният боен министър и специалист в бранш " Сигурност " Бойко Ноев пред БНР, наскоро нарекъл в своя обява НСО уродливо събитие.

„ За разлика от другите служби, ние не знаем какво се случва в НСО и това е един от проблемите в службата, уточни той и добави, че когато една работа е отвън надзор, каквото и да се направи с нейното управление, тя си остава уязвима “, акцентира той „ Безконтролността на службата е най-големият минус, най-големият проблем на НСО.

Тези причини ние развивахме преди две години, когато се приемаше закона – никой не чу тези причини. И в този момент стартират да лъсват проблеми. Не е казусът в началника на службата, казусът е в самото битие на такава работа, която, с изключение на всичко друго, е излишък от тоталитарните времена. Сега, когато оставката на военачалник Антонов е реалност, както постоянно се случва у нас, доста е евентуално цялото внимание да се струпа върху него - да бъде омаскарен.

Аз, апропо, нямам доверие на прокуратурата по принцип. Така, че въобще не чакам какво тя ще откри в НСО и вместо да погледнем систематичните проблеми, още веднъж парата ще отиде в свирката: какво е направил Антонов. За мен няма никакво значение кой е шеф на НСО, в случай че продължава съществуването на службата в този й тип. Службата, която пази нас - обществото, народа, от тероризма – така наречен “, акцентира Бойко Ноев. „ Специализираният отряд за битка с тероризма, той е 10 пъти по-малоброен от НСО. 10 пъти по-малоброен! Неговият бюджет е повече от 10 пъти по-малък, 15 пъти евентуално по-малък от този на НСО.

А НСО е една работа, която е призвана да охранява всъщност трима души: президента, министър-председателя и ненапълно ръководителя на Народното събрание. Така че да съществува една работа - повече от 1 000 души с 40 милиона бюджет за двама или трима души, е безусловно закононарушение по отношение на интереса на обществото. Особено в тези дни, когато леем сълзи, че няма пари за армията, за полицията, за охранителите в пандизите – да съществува подобен масраф. Настоящото състояние на НСО Ноев дефинира като пилеене на скъп запас:

Това са младежи, множеството от тях, множеството хора там са офицери. Това са качествени хора. Това е гений, който се попилява. Те служат като портиери в Народното събрание, в държавното управление, в президентството. Това са готвачи, сервитьори, водачи, всевъзможни помагачи, обслужвачи. Не може това да се губи по този метод. Няма страна в света, която по този начин да пилее ресурса си “, сподели Ноев. Според него проблемите на службата не може да се разгръщат върху цялото Народно заседание, Конституционен съд. „ Кой заплашва Конституционния съд? При цялото ми почитание към кмета Фандъкова - и тя се вози на кола от НСО. Всички министри се возят на коли от НСО. Те си имат паркове всяко министерство. Ами основният прокурор се вози и той се пази от НСО.

Нали правосъдната власт има правосъдна защита? Това разхвърляне на публичен запас е напряко незаконно. Холандският министър-председател си върви с велосипед. Точка по въпроса. И аз запитвам нашите държавници, с какво толкоз е заплашен техният живот и какво от международните каузи зависи от тях - повече от холандския министър-председател и Борис Джонсън, та ги охранява войска от охранители?! На това би трябвало да се постави край.

За политиците ни това е забележим авторитет “, продължи разбора си Бойко Ноев. „ И аз им се чудя на тези наши ръководещи сега, които доста добре знаят какво е отношението на хората към сходни феномени, към сходно трошене не пари. Най-бедната страна в Европа! Нашите ръководещи и политици се употребяват с подобен разкош, какъвто нямат шейховете в арабските, в петролните шейхства. И в този момент чужденците, които идват за Председателството - ние си мислим, че вършим положително усещане като демонстрираме какъв брой е лъскаво, коли и така нататък Няма такова нещо! Преди нас е имало и други ръководители. В Брюксел всеки ден има президенти, министри и какво ли не още. Брюксел не го затварят. В Брюксел няма НСО. Единственото решение за мен е коренно тази работа да се трансформира в национална антитерористична работа и да се занимава с антитероризъм, а не с носене на куфари и развозване на привилегии “, заключи Ноев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР