НСИ отчете дефлация в България през майНационалният статистически институт (НСИ)

...
НСИ отчете дефлация в България през майНационалният статистически институт (НСИ)
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентско вето върху Закона за съдебната власт; Най-накрая дефлация

НСИ регистрира дефлация в България през май
Националният статистически институт (НСИ) регистрира дефлация на месечна база, или с други думи – поевтиняване на междинната кошница от артикули и услуги, които преглежда статистиката. Месечният спад през май е най-малък – едва -0.1%, само че той е първият от две години насам. В същото време годишната инфлация продължава да се забавя в синхрон с прогнозите на редица български и интернационалните институции – до 10.1%, което е най-ниското ѝ равнище от февруари 2022 година
Президентът наложи несъгласие на част от Закона за правосъдната власт
Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.
Служебният кабинет тихомълком е върнал Темелков отпред на тол ръководството
Въпреки че Националното тол ръководство (НТУ) е значимо звено, което е част от Агенция „ Пътна инфраструктура “ и дава отговор за тол системата, рокадите съвсем в никакъв случай не се оповестяват обществено. В множеството случаи те се вършат тихомълком. Така се случи с изненадващото освобождение на Георги Темелков през януари, както и със завръщането му още веднъж като шеф в края на февруари, когато още управляваше служебният кабинет „ Донев “.
Офшорни вятърни паркове в Черно море – задачата (не)възможна 
В България към момента няма закон, който да урежда и контролира построяването на офшорни вятърни паркове и затова към този момент няма такива планове в Черно море. Такава стъпка беше направена през есента на предходната година, само че законопроектът мина единствено през Комисия по енергетиката и не стигна до гласоподаване в зала. Именно офшорната вятърна сила е едно от напъните на Европа към прехода за нисковъглеродно бъдеще и за нея се заприказва все по-усилено през предходната година, когато се търсеха и насърчаваха всевъзможни вложения, които биха спомогнали за отхвърли от съветски газ.
Стрийминг услугата HBO нараства в България
Warner Bros. Discovery покачва цените на своята стрийминг платформа HBO Max в скандинавските страни, страните от Иберийския полуостров и България, оповестява Television Business International. Потребителите на HBO Max у нас до момента плащаха 4.99 евро на месец, като от 13 юли таксата се покачва на 6.99 евро. Само в България и Португалия нарастването е с 2 евро, като тук в процентно отношение е най-голямо, само че това е поради по-ниската цена до момента.
Комисия за защита на конкуренцията позволи договорката за втория по величина вятърен парк в България
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Renalfa да купи втория по величина вятърен парк в България от швейцарския енергиен колос Alpiq. Уведомлението за желанието на българската група, основана в Австрия, да придобие „ Ветроком “ беше подадено през март, като се очакваше договорката да завърши до края на тази година.
Carlsberg разшири завода си в Благоевград
Водещият производител на бира в България Carlsberg откри лична линия за кен опаковки от 0.5 л в пивоварната си в Благоевград. Новото произвеждане ще обслужва напълно потребности на компанията и ще спомогне за основаването на спомагателни работни места – до 10 единствено през първата година. Инвестицията в плана е в размер на 23 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР