“НСИ актуализира данните за БВП на страната за 2021 година

...
“НСИ актуализира данните за БВП на страната за 2021 година
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Да се озапти нарастването на заплати в публичния сектор

“НСИ актуализира данните за Брутният вътрешен продукт на страната за 2021 година и висок скок. Това значи, че самата проверка е изцяло рутинна. Това се случва всяка година и е първата по-сериозна годишна проверка. Особеното при тази проверка, е че тя е нагоре с към 6, 5 млрд.лв., т.е. с близо 5% номинално по-висок Брутният вътрешен продукт и това значи, че първите данни, получени за 2021 година са били незадоволителни. Една от аргументите за това е най-вероятно извънредно високата инфлация. ”

Това съобщи в ефира на Дарик радио икономистът Георги Ганев.



Георги Ганев. Снимка: Дарик радио

“Имаме огромно нарастване в промишленост, търговия и земеделие, само че в просвета и строителство няма никакво нарастване в оценката за Брутният вътрешен продукт. Дори в тези положителни години при започване на века, които си спомняме с носталгия, не е имало толкоз висок едногодишен напредък, а и в най-хубавите години на социализма не е имало доста сходни години. Това ще се окаже една година, която е извънредно необикновена за българската господарка история ”, съобщи той.

“От октомври 2021-ва започнаха същински високите месечни темпове на инфлация. Тогава бе регистриран 1,8% за месеца, а данните сега са по-ниски от това. Големият въпрос е какъв брой бързо ще пада инфлацията, с цел да можем да отчетем действителен спад. Има прогнози, че това ще се случи бързо, тъй като българската стопанска система въпреки и дребна, е динамична. Една от аргументите, заради които ще се случи спад в инфлацията е ниската безработица и високата трудова претовареност ”, сподели Ганев.

“Ние си мислим, че тук при нас е драмата, само че да вземем за пример италианците с тези високи лихви, ще се изправят пред доста сложни времена. Италия има голяма задлъжнялост, за разлика от България. За Италия е извънредно безрисково да се предвиждат рецесионни процеси ”, показа икономистът.

“За страдание Германия беше най-ударената от енергийните спешни развития през тази година, тъй като се оказа, че Германия до голява степен е базирала своя огромен растеж на конкурентно способността последните две десетилетия на тази евтина сила към Русия и внезапно, когато тя престана да идва, германците се оказаха с проблем.

“Един голям проблем на българската обществена система, която е неефективна, е че българските обществени ограничения са от вида “всички за всички ”. Ако стартираме да взимаме от хората, които жестоко казано са ни надделели на масрафа и стартираме да даваме на нуждаещите си, тогава със същите пари можем да постегнем трагично по-добър обществен резултат и чувство за по-голяма обществена правдивост ”, съобщи той.

“Нарастването на заплати в обществения бранш би трябвало да стартира да се озаптява. По линия на този обществен бранш беше положено начало на това в предходното държавно управление. Това би трябвало освен да продължи, само че и да се ускори ", безапелационен бе Ганев.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР