Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца

...
Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца
Коментари Харесай

Закриват нравствената полиция в Иран, продължават протестите в цялата страна

Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца на всеобщи митинги поради гибелта на млада жена с погрешно комплициран хиджаб. През идващите две седмици управляващите в Техеран ще обсъдят дали да отпадне условието за носене на хиджаб.
Прочетете още
В Иран всички ги познават - мъжете са в зелени униформи, а дамите - в черни чадори. Патрули, основани, с цел да управляват спазването на облеклото в ислямската република.

На 16 септември точно чиновници на нравствената полиция задържат и пребиват 22-годишната Махса Амини, поради погрешно комплициран хиджаб. Три дни по-късно младата жена умря. А гибелта ѝ провокира най-масовата вълна от митинги в Иран.



" Нравствената полиция няма общо със правосъдната система и тя беше закрита от тези, които я сътвориха ", съобщи основният прокурор на Иран.

В настоящия си тип патрулите на нравствената полиция работят от 2006 година. Създава ги тогавашният - ултраконсервативен президент Махмуд Ахмадинеджад. С идването на власт на настоящия президент Ебрахим Раиси през лятото на предходната година, ролята на нравствената полиция се ускори още повече.

" Републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, само че има способи за използване на конституцията, които могат да бъдат гъвкави ", съобщи президентът.

Решението не докара до наслада в Иран. Опасенията на протестиращите са, че дейностите на нравствената полиция ще бъдат трансферирани на друго звено в полицията. През последните два месеца хиджабът се трансформира в знак на недоволството.

Но стачкуващите към този момент упорстват за доста повече права от махането на забрадката, в това число за събаряне на настоящето ръководство. От на следващия ден в Иран стартира тридневен всеобщ митинг. Планирани са протестни шествия в цялата страна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР