НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се

...
НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се
Коментари Харесай

НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се забраната за пушене в заведенията

НПО с концепция: и доброволци да управляват съблюдава ли се възбраната за пушене в заведенията 15-годишните девойки у нас са първи в Европа по приложимост на цигарени произведения, оповестиха неправителствени организации в Международния ден без тютюнопушене.
Оказа се, че 30 на 100 от младежите девойки и 21 % от момчетата на 15 години са постоянни пушачи, демонстрират последните данни. От Сдружения „ България без пушек “ и от Коалиция за живот без тютюнев пушек за следващ път предложиха електронните цигари също да бъдат неразрешени за приложимост на закрити публични места. За да се осъществя това обаче би трябвало да се промени Законът за здравето. Сред другите оферти са зоните за пушачи по летищата също да бъдат закрити.

" Предложението на Министерството на здравеопазването е за прекъсване на обекти, свързани с хранене и забавление. Нашето предложение е и други обекти, с изключение на тези, които са свързани с хранене и развлечения, т.е. заведения за хранене, заведения, и те да могат да бъдат затваряни, в случай че там хронично не се съблюдава възбраната за тютюнопушене ", сподели ръководителят на неправителствената организация доктор Гергана Гешанова.

От " Без тютюнев пушек " оферират и залегналото още през 2012 година в закона - на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне. Неправителствени организации -то желае още да има опция да се постановат наказания, в случай че в заведението никой не пуши, само че има открити угарки, пепелници, устройства, свързани с наргилетата.

Д-р Гешанова стартира и концепцията да се даде право на инспекторите, които ревизират заведенията и управляват, да изискват документ за идентичност. " На този стадий инспекторите, когато отидат, дори да видят, че някой пуши, нямат право да желаят персонална карта и да сформират акт. Непременно би трябвало да има и служител на реда, с цел да може той да я изиска ", изясни доктор Гешанова.-->

По думите ѝ е положително предлагането на Министерство на здравеопазването да се разширят органите, които ще управляват, т.е. да бъдат освен инспектори от РЗИ, а да бъдат и инспектори от БАБХ, инспектори по труда, служители на реда, представители на общините. " Нашето предложение е да се прибавят и доброволци, които са минали образование и са получила позволение за това, т.е. гражданското общество да взе участие по някакъв метод в този надзор, сподели доктор Гешанова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР