Новозеландският външен министър Уинстън Питърс заяви в интервю за Ройтерс,

...
Новозеландският външен министър Уинстън Питърс заяви в интервю за Ройтерс,
Коментари Харесай

Новозеландския външен министър: САЩ трябва да работят по-усилено в Тихоокеанския регион

Новозеландският външен министър Уинстън Питърс съобщи в изявление за Ройтерс, че Съединени американски щати би трябвало да подхващат повече дейности в Тихоокеанския район, с които да се опълчват на политическото въздействие на други страни.

Страната му през днешния ден стартира съвещания с Австралия по въпроса за съдействието в границите на тристранния защитителен пакт сред Канбера, Лондон и Вашингтон, прочут като АУКУС. Питърс ще взе участие в първата среща на министрите на външните работи и защитата на двете страни, като договарянията в Канбера ще включват и въпроса какво значение би имало за Уелингтън присъединението му към АУКУС.

Една от концепциите, с които беше основан този формат, планува Австралия да придобие атомни подводници, напомни Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Все още не е обществено известно какво ще включва всяко ново съглашение за разширение на отбранителния пакт. От 80-е години насам Нова Зеландия се придържа към политиката да не употребява и развива нуклеарни технологии и това надали ще се промени.   

Питърс сподели още, че след Втората международна война Съединени американски щати са загърбили Тихоокеанския район и това е довело до вакуум, напълнен от други страни. " Те сигурно са подобрили играта си, само че би трябвало да работят по-усилено на локално ниво за решение на непосредствените проблеми на доста от островните страни ", добави новозеландският министър. Той не загатна категорично Китай, само че през последните години битката за въздействие в района сред Вашингтон и Пекин се ускори.

Питърс оглавяваше новозеландското външно министерство сред 2005 и 2008 година, както и сред 2017 и 2020 година Той още веднъж стана външен министър в края на предходната година, когато на власт пристигна нова консервативна коалиция.

През 2017 година Питърс даде началото на плана " Тихоокеански рестарт ", в границите на който Уелингтън отпуска помощи и ускорява ангажираността си към района в опит да притегли близки страни в изискванията на възходящото въздействие на Китай.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР