Новозеландски птици: Такахе, изправени пред изчезване, намират нов дом в убежище

...
Две нелетящи такахе бяха освободени в новозеландско убежище в последния
Коментари Харесай

Две нелетящи такахе бяха освободени в новозеландско убежище в последния опит да се спрат някои от най-редките птици в света изчезват.

Двойката, Уайтаа и Бендиго, спринтираха от клетките си под аплодисментите на публиката в Zealandia в Уелингтън.

Миналата седмица 18 такахе бяха освободени в планините на Южния остров, за да се опитат да стимулират малка популация в дивата природа.

Дужно за хищници, такахе се смятаха за изчезнали в края на 19-ти век, но малък брой бяха открити през 1948 г.

Откриването им в отдалечени пасища на планините Мърчисън на Южният остров предизвика усилия за опазване, които увеличиха популацията до близо 500.

Takahe са пълнички птици със силен червен клюн, яки крака и ярки сини и зелени пера . Те растат до размера на голяма кокошка и могат да тежат до 3 кг (6,6 фунта). Те често се бъркат с блатни кокошки пукеко, които са видимо по-слаби, според Министерството на опазването на Нова Зеландия (DOC).

Takahe се размножават само веднъж годишно, отглеждайки едно до две пилета и живеят до 18 години в дивата природа и 22 години в убежища. Те живеят на диета с високо съдържание на фибри от нишестени листа и семена.

Уайтаа и Бендиго се присъединяват към съществуваща двойка такахе, която вече е освободена в светилището Zealandia на Северния остров, което е обграден от ограда срещу хищници.

Местните птици на Нова Зеландия са еволюирали преди появата на бозайниците и са уязвими на хищничество от сухоземни хищници, въведени от човешки заселници.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР