Новозеландката Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за работата

...
Новозеландката Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за работата
Коментари Харесай

Джейн Кемпиън грабна Оскар за най-добър режисьор за Силата на кучето

Новозеландката Джейн Кемпиън завоюва "Оскар " за най-хубав режисьор за работата си над мрачния уестърн "Силата на кучето ", съобщи Ройтерс.

Кемпиън е единствената жена, номинирана два пъти в по традиция доминираната от мъже режисьорска категория. Първата ѝ номинация е за драмата "Пианото " (1993). На церемонията през 1994 година новозеландката губи не от кого да е, а от Стивън Спилбърг, който печели за "Списъкът на Шиндлер ". Тогава тя се задоволява с наградата за най-хубав автентичен сюжет. По подигравка на ориста Джейн Кемпиън тази година съумява да "отвърне на удара ", надделявайки над Спилбърг, който се съревноваваше със своя римейк на мюзикъра "Уестсайдска история ".

Останалите кандидати за режисьорския приз бяха
Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица ", Кенет Брана за "Белфаст " и Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми ".

Спечелвайки оценката, 67-годишната Джейн Кемпиън става едвам третата жена в 94-годишната история на "Оскар "-ите с премия за най-хубав режисьор след Катрин Бигълоу за "Войната е опиум " и Клои Чжао за "Земя на номади ".

Тази година се явява втората поредна, в която жена печели режисьорския приз след миналогодишния успех на Клои Чжао.

Джейн Кемпиън неотдавна разказа себе си като "баба на женското придвижване в киното ".

"Силата на кучето " е роман за мачизъм и възмездие, чието деяние се развива през 1925 година в Монтана и е основан на романа от 1967 година на Томас Савидж. Във кино лентата, сниман в Нова Зеландия, играе Бенедикт Къмбърбач като нечовечен притежател на ранчо, който се заема да изтезава новата брачна половинка на брат си, изиграна от Кирстен Дънст.

Филмът "Силата на кучето " е първият на Кемпиън от 2009 година Режисьорката неотдавна работи в малкия екран, създавайки и написвайки приветствания трагичен сериал "Повърхността на езерото ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР