Новото социалистическо правителство на Испания е решено да изнесе тленните

...
Новото социалистическо правителство на Испания е решено да изнесе тленните
Коментари Харесай

Махат останките на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите

Новото социалистическо държавно управление на Испания е решено да изнесе тленните остатъци на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите близо до Мадрид , с цел да я трансформира в знак на помиряването, съобщи Франс прес.

" Все още не сме определили дата, само че държавното управление е решено да го направи ", съобщи министър председателят Педро Санчес в първото телевизионно изявление, което даде след встъпването си в служба на 2 юни.

Санчес подсети, че Народното събрание изиска в резолюция през 2017 година ексхумация на тленните остатъци на диктатора, които да бъдат предадени на фамилията му.

Гробницата в Долината на падналите ще бъде превърната в Мемориал на жертвите на фашизма. " Не бива да се отварят рани, те би трябвало да се затварят ", сподели министър председателят и добави: " Испания не може да си разреши знаци, разделящи испанците ".

Долината на падналите, на 50 км източно от Мадрид , е колосален комплекс в памет на Гражданската война, построен от военнопленници и открит от самия Франко през 1959 година Над комплекса, трансформирал се в място за поклонение на крайнодесни групи, се извисява 150-метрово разпятие. В него е заровен също създателят на фашистката партия " Испанска фаланга " Хосе Антонио Примо де Ривера . Но там са заровени и 33 хиляди жертви на Гражданската война (1936-1939 г.), припомня Асошиейтед прес.-->

Управлявалата до наскоро консервативна Народна партия се противопоставяше на опитите да бъдат ексхумирани тленните остатъци на Франко с аргумента, че това ще съживи мъчителни мемоари, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР