Новото словашко правителство, съставено от технократи, положи клетва пред президентката

...
Новото словашко правителство, съставено от технократи, положи клетва пред президентката
Коментари Харесай

Технократско служебно правителство поема Словакия

Новото словашко държавно управление, формирано от технократи, постави клетва пред президентката на Словакия Зузана Чапутова. Кабинетът ще ръководи страната до предварителните избори през септември в изискванията на политическа рецесия, съобщи Асошиейтед прес.

Людовит Одор, някогашният заместник-управител на централната банка и почитан икономист, е новият министър председател. Правителството му е формирано от 15 министри. Дипломатът Мирослав Влаховски е назначен на поста министър на външните работи, а Мартин Шкленар, някогашен почитан чиновник в министерството на защитата - за министър на защитата.

Одор, който произлиза от унгарското малцинство в Словакия, не е обвързван с никоя политическа партия. Нито един член на неговото новосформирано държавно управление няма да взе участие в идните избори. " Не можем да вършим чудеса, само че може да очаквате от нас да осигурим естественото действие на страната ", съобщи новият министър-председател. 

Словакия е без устойчиво държавно управление от 15 декември, когато съдружното държавно управление, ръководено от министър-председателя Едуард Хагер, загуби вота на съмнение в Народното събрание, импортиран от опозицията след месеци на политическа рецесия. Първоначално Чапутова помоли Хегер да оглави длъжностен кабинет до провеждането на предварителните избори през септември. Въпреки това откакто четирима членове на служебния кабинет напуснаха постовете си, Хегер подаде своята оставка и Чапутова реши да бъде формирано държавно управление от технократи.

Правителството на Одер ще премине през процедурата на избор на доверие в Народното събрание в границите на 30 дни.

Президентката на Словакия съобщи, че в лимитираното си време новото държавно управление би трябвало да се концентрира върху стабилизирането на актуалната обстановка в страната, да приготви бюджет за идната година и да провежда произвеждането на предварителните избори, планувани за 30 септември.

Правителството на Хегер твърдо поддържаше Украйна в битката ѝ против съветската експанзия и даде на украинските въоръжени сили желаните от тях оръжия, включително и 13 руски изтребителя МиГ-29 и системи за противовъздушна защита С-300.

Някои сегашни опозиционни водачи, в това число и някогашният министър-председател Роберт Фицо, се опълчват на продължаването на военната поддръжка за Украйна и на глобите на Европейския съюз против Русия. Според нови социологични изследвания Фицо и неговата лява партия " Смер - Социална народна власт " са любимци за спечелването на идния избор.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР