Новото румънско центристко правителство ще предложи евродепутата Зигфрид Мурешан за

...
Новото румънско центристко правителство ще предложи евродепутата Зигфрид Мурешан за
Коментари Харесай

Евродепутатът Зигфрид Мурешан ще е петото предложение на Румъния за еврокомисар

Новото румънско центристко държавно управление ще предложи евродепутата Зигфрид Мурешан за еврокомисар, обявиха публични представители от ръководещата Национално-либерална партия, съобщи " Ройтерс ".

" Писмо до Брюксел ще бъде изпратено по-късно през днешния ден или в сряда ", сподели почитан чиновник, осведомен с процеса. Друг разяснява пред " Ройтерс ": " Бе решено, че Мурешан е румънското предложение ".

Вчера новото държавно управление на малцинството завоюва избор на доверие в Народното събрание, което отключи процеса по номиниране на нов претендент за еврокомисар на страната. Новата Европейска комисия трябваше да встъпи в служба на 1 ноември, само че политическите промени в Букурещ попречиха на номинирането на нов претендент, което отсрочи периода за началото на декември. Предишното държавно управление на Виорика Дънчила беше свалено с избор на съмнение през октомври.

Всъщност Мурешан ще бъде петата номинация на Румъния. Четвъртият й опит се провали, откакто Европейската комисия разгласи, че румънският министър председател в оставка няма право да номинира някогашния евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар без утвърждението на президента Клаус Йоханис.

През септември президентът заяви, че Дънчила не се е съветвала с него и за първата номинация на страната за еврокомисар, която беше отхвърлена. Рована Плумб беше утвърдена от бъдещия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лийен за комисар по превоза, само че беше спряна от парламентарната комисия по правни въпроси поради евентуален спор на ползи.

Други несполучливи номинации са някогашният евродепутат Дан Ника и държавният секретар по европейските въпроси Габриела Чиот. Нито един от тях не беше признат от Фон дер Лайен.

Гласуването на цялостния състав на Еврокомисията в Европейския парламент е планувано за 27 ноември. Други проблематични претенденти за комисари бяха отхвърлената от Екологичен потенциал французойка Силви Гулар, която беше сменена от Тиери Бретон, както и неодобреният претендент на Унгария Ласло Трочани, сменен от Оливер Вархели.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (526)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР