Новото правителство на Словакия спечели задължителен вот на доверие в

...
Новото правителство на Словакия спечели задължителен вот на доверие в
Коментари Харесай

Новото правителство на Словакия, водено от популиста Роберт Фицо, спечели задължителен вот на доверие

Новото държавно управление на Словакия завоюва наложителен избор на доверие в Народното събрание

От Асошиейтед прес, 21 ноември 2023 година, 6:34 ч.

БРАТИСЛАВА, Словакия -- Новото държавно управление на Словакия, водено от популисткия министър председател Роберт Фицо, който приключи военната помощ на страната за Украйна, завоюва наложителен избор на доверие в Парламентът във вторник.

От 143 депутати, присъстващи в 150-местния парламент, 78 гласоподаваха в поддръжка на трипартийното съдружно държавно управление, което постави клетва на октомври 25.

Фико се завърна на власт и пое премиерския пост за четвърти път, откакто неговата опетнена със скандал лява партия Smer или Посока завоюва парламентарните избори в Словакия на 30 септември избори на проруска и антиамериканска платформа.

Фико образува парламентарно болшинство, като подписа съглашение за съдружно държавно управление с лявата партия Хлас, или Глас, и ултранационалистическата Словашка национална партия.

Победата на Фицо може да означи трагичен поврат във външната политика на страната и да напрегне нежното единение в Европейския съюз и НАТО.

Словакия, страна от 5,5 милиона души, която граничи с Украйна, беше корав покровител на Киев, откогато Русия нахлу през февруари предходната година, дарявайки оръжия и отваряйки граници за бежанци, бягащи от войната.

Фико спря военната помощ. Той също по този начин се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия и желае да блокира присъединението на Украйна към НАТО.

Критиците на Фицо се тормозят, че връщането му на власт може да накара Словакия да изостави прозападния си курс по други способи, следвайки образеца на Унгария при премиера Виктор Орбан.

Фико даде обещание да следва „ суверенна “ външна политика, даде обещание твърда позиция против миграцията и неправителствените организации и организира акция против правата на LGBTQ+. На някои елитни следователи и полицейски чиновници, които се занимават със случаи на корупция, е подредено да останат у дома или са уволнени, а държавното управление възнамерява да облекчи наказванията за корупция, наред с други промени в правната система.

Откакто предходното държавно управление пое властта през 2020 година след акция за битка с корупцията, десетки висши чиновници, служители на реда, съдии, прокурори, политици и предприемачи, свързани със Smer, бяха упрекнати и наказани за корупция и други закононарушения. Случаите на редица други към момента не са завършили.

Самият Фицо и неговият някогашен вътрешен министър Роберт Калинак бяха изправени пред наказателни обвинявания предходната година за основаване на незаконна група и корист с власт. Калинак е министър на защитата в новото държавно управление.

Известен с тирадите си против публицисти, Фицо назова огромна телевизионна мрежа, два национални вестника и онлайн новинарски уеб страница свои врагове и сподели, че няма да поддържа връзка с тях.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР