Новото правителство на РС Македония, което ще бъде оглавено от

...
Новото правителство на РС Македония, което ще бъде оглавено от
Коментари Харесай

Новото правителство на РС Македония ще бъде гласувано на 15 януари

Новото държавно управление на районен съд Македония, което ще бъде управлявано от Димитър Ковачевски, ще се състои от 21 индивида. СДСМ и обединението ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „ Алтернатива ” – трима, оповестява БГНЕС.

Новият кабинет ще има един министър повече – министър без сектор, който ще бъде от квотата на „ Алтернатива ”.
Спас Ташев: Има консолидация на новите политически фактори към районен съд Македония
Новина от КСНС въпреки всичко има и това е фактът, че в този момент бе основана една рамка за провеждането на политиката на България по отношение на районен съд Македон...
Прочети повече
В бъдещия кабинет няма да вземат участие осем от досегашните министри, в това число министър председателят Зоран Заев. Никола Димитров към този момент няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси. Радмила Шекеринска освобождава поста на министър на защитата. Няма да бъдат членове на държавното управление и досегашните министър на защитата Венко Филипче, на образованието Мила Царовска, на труда и обществената политика Ягода Шахласка и на културата Ирена Стефоска.

На тяхно място ще бъдат назначени досегашният министър на правораздаването Боян Марчич (СДСМ) като вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска (СДСМ) за министър на защитата, Беким Сали от „ Алтернатива ” ще поеме здравното министерство, а досегашният министър на осведомителното общество и администрацията Йетон Шакири (ДСИ) ще управлява Министерството на образованието и науката. Министър на труда и обществената политика ще бъде Йована Тренчевска (СДСМ), а Бисера Костадиновска – Стойчевска (СДСМ) поема културното министерство.

Адмирим Алити от „ Алтернатива ” е препоръчан за министър на осведомителното общество и администрацията, а съпартиецът му Джемаил Чупи е препоръчан за министър без сектор, който ще дава отговор за диаспората.

В новото държавно управление на Ковачевски поста си резервира вицепремиерът по стопански въпроси Фатмир Битичи (СДСМ), а Славица Гърковска (СДСМ) ще бъде вицепремиер, отговарящ за битката с корупцията и престъпността.
Общ трудов пазар сред Сърбия, Албания и районен съд Македония от 2022 година
От идната година се чака Сърбия, Албания и районен съд Македония да имат общ пазар на труда, съобщи през днешния ден ръководителят на сръбската Стопанс...
Прочети повече
Министерството на правораздаването ще бъде ръководено от университетския професор Никола Тупанчевски (СДСМ). Оливер Спасовски остава министър на вътрешните работи. Поста си на външен министър резервира и Буяр Османи (ДСИ), както и министрите на превоза Благой Бочварски (СДСМ), на финансите Фатмир Бесими (ДСИ) и на стопанската система Крешник Бектеши (ДСИ). Горан Милевски (ЛДП/в коалиция със СДСМ) ще продължи да бъде министър на локалното самоуправление. Няма да има смяна и в управлението на Министерството на околната среда и пространственото обмисляне, където отпред остава досегашният министър Насер Нуредини (ДСИ).

Министерството за политическата система и връзките сред общностите ще продължи да се оглавява от Артан Груби (ДСИ). Начело на Министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Люпчо Николовски (СДСМ).

Заседанието на Народното събрание за избор на ново държавно управление е планувано за 15 януари, събота, за 11:00 часа. Дебатите по отношение на избора на държавно управление може да продължат най-вече два дни, а съставът на кабинета би трябвало да се гласоподава по-късно, т.е. най-късно до 24:00 ч. на втория ден (до среднощ в неделя). Правителството се счита за определено, в случай че за него са дали своят вот болшинството от общия брой депутати в Народното събрание.

Съгласно Устройствения устав на Народното събрание, претендентът за министър-председател показва програмата и предлагането за състав на държавното управление по време на съвещанието, на което ще се гласоподава за него. Гласуването се прави след цялостното показване на състава на държавното управление с очевидно гласоподаване.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР