Новото правителство на Испания обяви в сряда увеличение с 5.5%

...
Новото правителство на Испания обяви в сряда увеличение с 5.5%
Коментари Харесай

Испания обяви увеличение с 5.5% на минималната заплата

Новото държавно управление на Испания разгласи в сряда нарастване с 5.5% на минималната заплата с противоположна мощ от 1 януари, съобщи " Ройтерс ". Това е третата огромна икономическа самодейност, която лявата коалиция афишира от идването си на власт по-рано този месец, отбелязва организацията.

Ходът на държавното управление е част от проекта за нарастване на минималната заплата до 60% от междинното месечно заплащане (1944 евро) до края на 4-годишния му мандат.

По думите на министъра на труда Йоланда Диас нарастването на минималната заплата до 1108 евро на месец е " дребен инструмент " в битката с неравенството. Според нейното министерство смяната ще засегне над 2 милиона души.

Новото държавно управление също така разгласи повдигане на пенсиите и на заплатите за държавните чиновници.

В края на 2018 година министър председателят Педро Санчес подреди покачване с 22% на минималната заплата. Това нарастване, най-голямото от 1977 година, изстреля Испания от една от най-ниските европейски минимални заплати по отношение на междинните до една от най-високите.

Бизнес водачи не останаха удовлетворени от новината от сряда, до момента в който синдикати я приветстваха.

Банка BBVA съобщи, че нарастванията на минималната заплата до момента са имали " лимитирано " позитивно влияние, забавяйки основаването на работни места. Според банката те са коствали 45 хиляди евентуални работни места в най-слабо развитите райони на Испания като Андалусия и Канарските острови.

Правителството и синдикатите поддържат позицията, че повишението на заплатата не вреди на заетостта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР