Новото правителство даде ясен знак, че ще се опита да

...
Новото правителство даде ясен знак, че ще се опита да
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Кабинетът даде ясен знак за бързи реформи и действия по Плана за възстановяване

Новото държавно управление даде явен знак, че ще се опита да навакса забавянето по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), което беше записано в резултат на политическата рецесия през предходната година. Това съобщи Станислав Младенов, специалист в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по стопанска система в Българска социалистическа партия.

" При представянето на Държавния бюджет за 2022 година в Комисията по въпросите на Европейския съюз стана ясно, че са заложени разноски, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, които са в размер на 1,3 милиарда лв., сподели той. - А практическото му осъществяване ще стартира през лятото. Според регламента на Европейския съюз, проектите, които не са признати до края на предходната година, нямат право на предплатени заплащания. Затова остава разновидността заплащанията да бъдат два пъти годишно - на шестмесечие - в средата и в края на годината. Тези средства са за промени и за реализиране на цели. А първите планове, които ще започват у нас, са свързани с икономическата промяна на страната и за софтуерна рационализация. Намеренията за деяние са доста амбициозни и са поръчка на новото държавно управление за съществени промени и бързо осъществяване на ПВУ ".

Експертът на Българска социалистическа партия по нововъведения и конкурентоспособност адмирира желанието на новото държавно управление за бързи промени във всяка една от сферите, заложени в ПВУ, откакто бъде признат Националният бюджет за 2022 година. " Сигурен съм, че Кабинетът ще обърне съществено внимание на българската промишленост и ще я подкрепи с повече безплатни финансови средства, добави Станислав Младенов. - Хубаво е, че в ПВУ са заложени доста такива процедури. Изпълнението му наложително би трябвало да стартира с тях. Защото те ще дадат положителен стопански резултат и ще имат директно отражение върху брутния вътрешен артикул на страната и заетостта. А знаем, че държавното управление към този момент съобщи упования за доста висок стопански напредък през тази година. Това е един от методите за постигането му ".

Станислав Младенов добави, че положително усещане за работата на новото държавно управление прави и решителността му да сътвори законова нормативна рамка, по която ще бъдат изпълнявани дейностите на ПВУ. " Националната система за ръководство и надзор (НСУК) ще разреши всяка една процедура по ПВУ да започва бързо и елементарно, разяснява той. - Когато имаме нормативна рамка и подписано съглашение за партньорство, можем да стартираме процедури с авансово осъществяване. Това ще съкрати доста процеса по подписване на контракти и по погашение на помощи. Тоест, незабавно ще се влеят пари в българската стопанска система ".

Експертът на Българска социалистическа партия сподели още, че има три основни плана за страната, които би трябвало да бъдат локомотивите на новата индустриална гражданска война в България. " Първият е обвързван с софтуерната рационализация, вторият е развиването на индустриалните зони, а третият - внедряването на възобновимите енергийни източници за лични потребности в предприятията. Това са основните планове, които би трябвало да концентрират вниманието ни и да поставим старания, с цел да съживим българската стопанска система ", приключи Младенов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР