Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено открито днес от турския

...
Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено открито днес от турския
Коментари Харесай

Новото мегалетище в Истанбул е с капацитет 90 млн. пътници

Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено намерено през днешния ден от турския президент Реджеп Ердоган на националния празник на страната – датата на основаването на Турската република. То ще носи името „ Летище Истанбул “.
Според Реджеп Ердоган новото летище ще бъде образец за света като архитектура, строителство и модел на финансиране. Турският водач съобщи, че летището, което е третото за Истанбул, ще продължи да се разраства през идващото десетилетие и анонсира още три стадия на разширение му до 2028 година

Летище „ Ататюрк “ ще продължи да действа като летище, само че няма да се употребява за търговски полети. " Откриването на новото летище е знак на мощност, увереност и достиженията на Турция за 95 години ", написа президентът Ердоган сутринта в специфичната възпоменателна книга в мавзолея на създателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк.

Гост на тържественото разкриване беше и българският министър председател Бойко Борисов. Той беше единственият министър-председател на страна-членка от Европейския съюз, който почете церемонията.

„ За мен е чест и наслаждение да вземам участие в тържественото разкриване на новото летище в Истанбул, което се организира на националния празник на прилежаща, другарска и съюзническа Турция – 29 октомври “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената гала, заяви БНР.

„ Убеден съм, че новото летище в Истанбул е освен голям принос за развиването на транспортната инфраструктура, за контактите сред хората и за развиването на търговско-икономическите връзки. То е забележителна стъпка в реализирането на инфраструктурната съгласуваност на района с Европейски Съюз, която бе измежду целите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “, акцентира министър-председателят Борисов пред турския президент. Българският министър председател беше безапелационен, че с изключение на непосреден комшия на България, Турция остава и значим сътрудник в области като миграцията, битката с тероризма, енергетиката, земеделието и отглеждането на животни, търговията.

„ Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни взаимни триумфи, по този начин и бъдещото ни съдействие, взаимно доверие, приемливост и мир “, уточни още министър председателят Бойко Борисов. Строителството на оборудването беше приключено единствено за 42 месеца. Стойността на новото летище досега е 7,5 милиарда $. Аеропортът има потенциал от 90 млн. пасажери.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР