Новото летище в Истанбул, което е сред най-престижните проекти на

...
Новото летище в Истанбул, което е сред най-престижните проекти на
Коментари Харесай

Новото летище в Истанбул: защо вече го отбягват

Новото летище в Истанбул, което е измежду най-престижните планове на президента Ердоган, потегли ослепително. Но към този момент се множат недоволствата. Медии оповестяват, че мястото е рисково за самолетите заради редица аргументи, написа Deutsche Welle.
Най-голямото летище в Европа, на 40 км северно от 15-милионния Истанбул, бе издигнато в рекорден период - за по-малко от 6 години. Стартът на влиятелния за президента Ердоган план мина без проблеми, което е необичайност за толкоз сложни логистични обекти, отбелязва швейцарският " Нойе Цюрихер Цайтунг ".
Напоследък в Турция се чуват обаче от ден на ден гласове, че мястото на летището не е подбрано вярно. Само 4 месеца откакто то бе въведено в постоянна употреба, нараства броят на рисковите произшествия. Една от аргументите за това е естествена: в края на август в небето над Босфора може да се следи впечатляващо красива картина: стотици хиляди щъркели се събират на ята, с цел да отлетят на юг.
Птици и други проблеми
През тази година обаче истанбулци чакат ятата с недобро възприятие. И в този момент има конфликти сред по-малки ята и отлитащите или кацащи самолети, тъй като новото летище в северната част на града бе издигнато на място, над което минават милиони прелетни птици.
Както специалисти, по този начин и природозащитници обръщаха внимание на този факт, критикувайки мястото, определено за градежа на новото летище. Един аероплан на турските авиолинии, извършващ кацане в Истанбул, неотдавна бе толкоз мощно развален от ято птици, че нямаше по какъв начин да продължи полета си.
Птиците не са единственият проблем, отбелязва още " Щутгартер Нахрихтен ". Неблагоприятни са и рисковите странични ветрове, които затрудняват водачите. Дори турският министър на превоза трябваше да признае, че през първите месеци от действието на новото летище самолетите са били принудени да правят огромен брой повторни маневри за политане и кацане поради рисковите странични ветрове. Германският вестник показва, че в 180 случая водачите е трябвало да пресечен плануваното кацане и да се повдигнат още веднъж във въздуха.
А през есента в крайбрежната област стартира и сезонът на мъглите. Има и други недоволства. Бетонът на пистите се пропуквал, тъй като не били вкопани задоволително надълбоко в скалите. " Щутгартер Нахрихтен " цитира и турския министър на превоза Джахит Турхан, който признава, че пистите нямат отоплителна система. Според специалисти, това може да сътвори проблеми през зимата.
Огромните дистанции в терминала
Пътниците пък се оплакват и от необикновено дългите дистанции в терминала. Между 20 и 25 минути пеш се изминават нормално от гейта на самолета до паспортните инспекции, митниците и приемането на багажа. В новия терминал няма никакъв превоз за пасажерите, а броят на движещите се пътеки е извънредно стеснен. Все отново гигантският терминал с повърхност от 1,4 млн. кв. метра се намира под един покрив. В него човек се усеща още по-малък, в сравнение с под гигантския купол на фамозната Истанбулска джамия " Света София ", написа в. " Нойе Цюрихер Цайтунг ".
И въпреки през новото истанбулско летище в първите четири месеца след откриването му да са минали по-малко пасажери, в сравнение с през остарялото летище за същия интервал на предходната година, желанията за бъдещето са доста амбициозни. Строителните работи ще продължат още много години, до момента в който Истанбул заеме мястото си измежду най-големите летища в света. По своята повърхност от 7 640 хектара то към този момент е най-голямото в Европа, единствено Денвър, Колорадо и Дамам в Саудитска Арабия са ситуирани на по-голяма повърхност.
Проблеми с имиджа
Независимо от всички суперлативи, имиджът на новото истанбулско летище, което желае да стане най-голямото в света и да транспортира по 200 млн. пасажери в година, не е от най-хубавите, установи " Щутгартер Нахрихтен ". Достигането до летището е мъчно, заради това, че е много отдалечено от Истанбул, а липсва метро или трен, които да го свързват с центъра на града. Тъй като летището бе издигнато изключително бързо, в този момент стартират да излизат на бял свят разнообразни недостатъци.
Множат се недоволствата на пасажерите от изпадали плочки по подовете, нечисти тоалетни и всевъзможни други нередности. Това стряска доста от хората. Междувременно летището " Сабиха Гьокчен " в азиатската част на Истанбул се радва на растяща известност, съгласно информации в медиите. Проектът за мега летище се провали тотално, написа в Twitter опозиционният народен представител Илхами Озджан Айгун.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР