Новото летище е планирано да бъде открито в Истанбул на

...
Новото летище е планирано да бъде открито в Истанбул на
Коментари Харесай

Новото летище в Истанбул ще бъде открито през октомври

Новото летище е планувано да бъде намерено в Истанбул на 29 октомври, то е готово на 80%. Това съобщи министърът на превоза, мореплаването и известията на Турция Ахмет Арслан, съобщи БГНЕС.


" Новото летище в Истанбул към този момент е готово на 80 %. По волята на Аллах, на 29 октомври, в наличието на нашия президент, министър-председателя и доста посетители, ще го открием. Всички полети от интернационалното летище „ Ататюрк “, ще бъдат трансферирани там в границите на 48 часа ", споделя Арслан, представен от Анадолската организация.

Според него, новото летище ще бъде едно от най-големите в света. Площта му е 80 милиона квадратни метра, на летището ще работят към 225 хиляди души и ще може да приема по едно и също време 114 самолета. От летището ще бъдат осъществявани полети в 350 посоки.

Министърът добави, че вложенията в плана са в размер на 10,2 милиарда $ и се чака, че през първите 25 години от употребата му да донесе облага в размер на 22,2 милиарда $.

Новото летище в Истанбул е един от трите мега-проекти, изпълнявани в града по самодейност на президента Реджеп Ердоган. През 2016 година бе открит трет мост над Босфора, а тази година се чака да стартира строителството на канала " Истанбул ", който би трябвало да понижи трафика на кораби през натоварения Босфор и ще трансформира европейската половина на Истанбул в остров.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР