Новото изображение прилича много на предишния, грабващ заглавията кадър ,

...
Новото изображение прилича много на предишния, грабващ заглавията кадър ,
Коментари Харесай

Астрономи направиха нова снимка на черната дупка в галактиката M87

Новото изображение наподобява доста на предходния, грабващ заглавията кадър, оголен през 2019 година ( SN: 4/10/19 ). Основната разлика е, че най-ярката точка към черната дупка се е изместила назад на часовниковата стрелка с към 30 градуса, оповестяват откривателите на 18 януари в Astronomy & Astrophysics. Това евентуално се дължи на материал, който се плиска в акреционния диск на черната дупка, до момента в който се употребява.

Но други аспекти не са се трансформирали. Ярък пръстен и сянката на черната дупка наподобяват съвсем със същия размер като преди. Това оказва помощ да се удостовери, че черната дупка на M87 е видът, предсказан от общата доктрина на относителността на Айнщайн, а не някаква по-екзотична или непредвидена вариация, споделя астрофизикът Лиа Медейрос от Принстънския университет.

„ В науката постоянно е доста значимо едни и същи или сходни опити да се вършат неведнъж “, споделя Медейрос. Това оказва помощ „ да се уверите, че не се заблуждавате и че вашите резултати са възпроизводими “.

---

Първото изображение на EHT на черната дупка на M87, употребяващо данни, събрани през 2017 година или по-рано (вляво), наподобява доста като новата фотография (вдясно), първата, която включва данни от 2018 година Най-забележителната смяна е позицията на най-ярката точка в пръстен, който се завъртя на към 30 градуса към черната дупка през това време.

---

Medeiros е част от интернационално съдействие, наречено Event Horizon Telescope или EHT, което употребява мрежа от радиотелескопи по целия свят, с цел да усили мащаба на сърцето на M87, на към 55 милиона светлинни години от Земята. Преди това всички изображения от EHT — в това число тези на свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата лична вселена — използваха данни, направени през 2017 година или по-рано. Новата фотография е първата, която включва наблюдения от 2018 година

Междувременно екипът на EHT добави още един телескоп към сбирката си: Гренландския телескоп в северозападна Гренландия. Тъй като техниката, която откривателите употребяват, известна като интерферометрия, се развива по-добре с повече уреди, новото изображение съдържа недостъпни до момента детайлности за голямата черна дупка на M87, която откривателите ще копаят по-късно.

Бъдещи изображения, употребяващи данни, направени в години след 2018 година, ще оказват помощ на физиците да научат повече за комплицираните взаимоотношения сред магнитното поле на черната дупка и плазмата, въртяща се към нея.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР