Новото издание на Rocket Psyence предстои тази събота и предлага

...
Новото издание на Rocket Psyence предстои тази събота и предлага
Коментари Харесай

Минифестивалът Rocket Psyence залага на експерименталната страна на рока

Новото издание на Rocket Psyence следва тази събота и предлага отлична опция да освежите знанията си какво се случва на локалната сцена. В Mixtape 5 (B-Side) ще свирят Moera, група, за която това ще е дебютна изява, Comasummer, които се завръщат след известна пауза и в нов състав, и издалите наскоро дебютен албум The Steams от Гърция, страна с огромни обичаи в пробния рок.

Фокусът на събитието е върху групи с напълно авторска музика, които са по един или различен метод въодушевени от сайкъделик рока – род, който води началото си от 60-те години на ХХ век, оставя отпечатък в ранната електронна музика и прогресив рока на 70-те, а през последното десетилетие отбелязва забавно преоценяване от новото потомство групи, въодушевени от асоциациите с креативност и освободено схващане.

 Moera
Moera

За Пламен Печин, съществена фигура зад събитието и китарист в групата Comasummer, Rocket Psyence желае освен да събере част от забавните музиканти сега. Той има за цел и да притегли запалянковци, които занапред вършат стъпките си в музиката. " Идеята е тази част от публиката да получава образци за забавни и изобретателни решения непосредствено от клубната сцена на един-два метра разстояние от нея, а тези, които не се занимават с това изкуство, да прекарат една готина и зареждаща вечер. "

Rocket Psyence към този момент има известна история зад себе си – той стартира преди тъкмо три години, а с изключение на концерти под това име се проведоха и регулярни празненства из София.

 The Steams
The Steams

Чуждестранните групи са нормална част от програмата, а с изключение на Comasummer измежду локалните имена, свирили на минифестивала, са Doesn`t Frogs, The Black Swells и Chongi & the Smokers – групи, които след това издадоха албуми, направиха интернационалните участия и стават все по-познати на необятната аудитория. През лятото Comasummer влизат в студиото за първия си пълнометражен албум, а на концерта тази събота те ще показват и новия си състав, който дава обещание огромни промени. На вокалите към този момент е Диляна Бурова. Албумът се чака на плоча в края на годината.

" Групите в развитите страни постоянно са били на светлинни години пред нашите и една от аргументите е, че музикантите в тях още от младежи са имали опцията да се въодушевяват и учат, да посещават разнородни концерти. Вярвам, че всички, които провеждат концерти на непознати банди в тези стилове, също изхождат от тази позиция ", споделя Пламен от Comasummer, които през 2015 година издадоха Out of the Sun EP с американски лейбъл, а през последните години направиха участия в Сърбия, Унгария и Гърция.

Според него взаимоотношението сред музикантите и публиката няма по какъв начин да не вдигне равнището на локалната сцена. " Надявам се от ден на ден хора да поемат самодейността да подкрепят развиването на българските музиканти, без значение дали са аудитория, промоутъри или медии. Когато родните ни групи покачат качеството на композицията и звука си, публиката ще спре да гледа на тях с неуважение и да надценява непознатите музиканти, които минават директно отсам. Може би един ден везните ще се изравнят. Напоследък виждам проблясъци, които подсказват, че има вяра. "

Концертът на 11 май стартира в 20 ч. Билети могат да се намерят в системата на Bilet BG.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР