Новото, 47-мо Народно събрание се събира утре - 3 декември,

...
Новото, 47-мо Народно събрание се събира утре - 3 декември,
Коментари Харесай

Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва

Новото, 47-мо Народно заседание се събира на следващия ден - 3 декември, народните представители ще положат клетва, се показва в информация на интернет страницата на Народното събрание.

Първото съвещание на новоизбраното Народно събрание е свикано с декрет номер 284 на президента Румен Радев и ще стартира в 9.00 часа в постройката на пл. "Народно заседание " 2. Предвижда се то да бъде излъчено директно по Българска национална телевизия и БНР.

Съгласно Конституцията първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат. В 47-то Народно събрание това е Силви Кирилов от "Има подобен народ ", който оглавяваше здравната комисия в 46-я парламент. Традицията първото съвещание да бъде откривано от най-възрастния народен представител в залата води началото си още от Търновската конституция. В 45-я и 46-я парламент доайен беше Мика Зайкова от "Има подобен народ ".

На първото съвещание народните представители ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ". След това те ще получат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на парламентарните групи на партиите и обединенията.

След това ще бъде определен ръководител на 47-то Народно заседание. Той ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

Поканени да участват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, членовете на Министерския съвет, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

Веднага откакто прекрачат прага на знаковата постройка, избраниците на народа ще получат директория, готова от администрацията на Народното събрание. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, устав за активността на Народното събрание. В комплекта е също указател за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функционалности, телефоните на обособените звена. Всеки народен представител ще откри в досието и управление за употреба на пултовете за гласоподаване. В комплекта има също брошура с разказани непрекъснатите делегации на Народно събрание в интернационалните организации. Там е и клетвеният лист, който те подписват, откакто се закълнат в пленарната зала.

Народният избор изпрати в 47-то Народно събрание седем партии и обединения. Според разпределението на мандатите първата политическа мощ "Продължаваме смяната " има 67 депутати. ГЕРБ-СДС - 59, Движение за права и свободи - 34 народни представители. "БСП за България " ще бъде показана от 26 национални избраници, един народен представител по-малко /25/ има "Има подобен " народ ", "Демократична България " - 16 депутати, и най-малката и нова парламентарна група, "Възраждане " - 13.

От показаните и в предходното - 46-то Народно събрание, Има Такъв Народ като първа политическа мощ тогава разполагаше с 65 депутатски места, ГЕРБ-СДС - 63, левицата - 36, Демократична България - 34 и Движение за права и свободи - 29.

За отбелязване е, че в новия парламент ще има политически водачи, които подадоха оставка след парламентарния избор на 14 ноември - Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия, чиято оставка би трябвало да бъде доказана от Конгреса на партията, Христо Иванов - на "Да, България ", Атанас Атанасов, който разгласи, че ще свика висшия конгрес на ДСБ, с цел да бъде определено ново управление.

В Народно събрание народен представител още веднъж няма да е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отхвърли, откакто завоюва като лидер на листата на обединението със Съюз на демократичните сили в 25-ти МИР София и Пловдив. Знакови лица от "Има подобен народ " - Ивайло Вълчев и Филип Станев, също обявиха отвод като народни представители.

През лятото, преди да се събере 46-ят парламент, със личен запас на Народно събрание бяха направени козметични поправки - пребоядисани бяха част от стаите и коридорите, обновен беше пресклубът до зала "Запад ".

В пленарната зала бяха сменени към 300 изгорели крушки. Интересно е да се означи, че полилеите в залата са от чешки кристал, всеки тежи по звук и половина-два.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР