Новост: След сеч на акация садят ечемикШумен беше домакин на

...
Новост: След сеч на акация садят ечемикШумен беше домакин на
Коментари Харесай

Произведоха над 59 000 фиданки по проект Горите на Североизтока

Новост: След сеч на акация садят ечемик
Шумен беше хазаин на работна среща на екипа по план „ Горите на Североизтока “, на която бяха регистрирани всички осъществени действия. На срещата участва и Ивайло Зафиров, мониторингов специалист от консорциума за мониторинг и оценка на Програма LIFE – NEEMO EEIG, който съобщи, че е удовлетворен от постигнатите все още резултати.

По време на презентацията бе регистриран напредъкът при премахването на инвазивни типове на 35,6 ха в три от предпазените зони: „ Крайморска Добруджа “, „ Хърсовска река “ и „ Камчия “. На повърхност от 7,5 хектара, след изсичане на акацията е засят ечемик, като по този метод се стопира развиването на издънките и по този начин се понижава потреблението на хербициди за унищожаването им. Подобен метод за справяне с издънките се ползва за първи път в страната ни и занапред ще бъде дадена оценка на този новаторски способ, който в случай че се наложи ще понижи потреблението на химикали при работа в горите.

От презентацията стана ясно още, че са събрани 1 269 кг семена от разнообразни дървесни типове , като са създадени 59 220 фиданки, които ще бъдат употребявани за залесяване на към този момент освободените от инвазивни типове терени. Към момента са залесени 9,4 ха в предпазена зона „ Камчия “. 29 070 фиданки са заложени и в разсадника на ЮЗДП в село Локорско, като предприятието е асоцииран бенефициент по плана.

Семената, от които са създадени фиданките са събрани от стопанствата, където ще бъде осъществено залесяването, като са търсени локални типове, устойчиви на засушаването, което последователно ще обхване тази част на страната.

Данните за измененията в климата в Добруджа, които ще доведат до смяна в дървесните типове, са част от отчет, направен от специалисти и са част от „ Горите на Североизтока “.

Проектът „ Горите на Североизтока “ е ориентиран към запазване и възобновяване на природата и горите в стопанисваната от Североизточно държавно дружество територия. Той се извършва с финансовата поддръжка на Програма LIFE Nature 2019 на Европейска комисия.

Основната цел е да бъдат отстранени насаждения от инвазивни непознати типове, които са в неподходящо положение и да се възстановят предпочитани горски местообитания в 10 предпазени зони от мрежата Натура 2000: „ Провадийско-Роякско плато “, „ Хърсовска река “, „ Суха река “, „ Камчия “, „ Крайморска Добруджа “, „ Камчийска и Еменска планина “, „ Островче “, „ Преславска планина “, „ Голяма река “ и „ Росица-Лозница “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР