Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката срещу лидера на Атака

...
Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката срещу лидера на Атака
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия тълкува превратно закона, за да спаси Волен Сидеров

Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката против водача на " Атака " Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във компанията " Галерия Стил ", стопанисваща едноименнатa изложба на ул. " Граф Игнатиев ". Решението е от 12 април и е оповестено на уеб страницата на комисията, като за него няма прессъобщение, оповестява уеб сайтът на " Капитал ".

Пламен Георгиев беше определен да управлява новосъздадената при започване на годината комисия при започване на март с болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединени патриоти - парламентарната група, от която е част и " Атака ".

Проверката по случая е формирана по сигнал на сдружението " Антикорупционен фонд " от началото на февруари.
Повод за сезирането беше, че Сидеров не е извършил задължението да заявява обстоятелството, че е станал съсобственик в комерсиално сдружение, за което и Законът за попречване и определяне на спор на ползи, и заместилият го Закон за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество плануват една и съща глоба - санкция от 1000 до 3000 лв..

За да оневини водача на " Атака ", Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) приема, че няма по какъв начин да накаже Сидеров, защото сега, в който е направил нарушаването, е работил Законът за попречване и определяне спор на ползи, който след това (към момента на подаването на сигнала) бил анулиран и сменен със Закона за противопоставяне на корупцията.

Новата комисия приема, че новият закон въпреки да контролира сходна материя, не вкарва идентични със остарелия закон отговорности за обявление.

Единствената разлика обаче е, че по остарелия закон смяната би трябвало да се заявява в едноседмичен период, а по новия - в едномесечен. Волен Сидеров учредява сдружението " Галерия Стил " през октомври 2017 година, само че заявява това събитие на 8 февруари 2018 година (в деня, в който " Антикорупционен фонд " внася сигнала).

А текстовете в новия и остарелия закон, определящи глобата, са идентични:

В Закона за противопоставяне на корупцията написа:
Чл. 173. (1) Лице, заемащо висша обществена служба, което не подаде декларация по този закон в период, се санкционира с санкция в размер от 1000 до 3000 лева

В анулирания закон за спор на ползи текстът звучи по този начин:
Чл. 34. (1) Лице, заемащо обществена служба, което не подаде декларация по член 12 в законоустановения период, се санкционира с санкция в размер от 1000 до 3000 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР